Pátek, 19. dubna 2024

Zatím přiletělo méně čápů

Zatím přiletělo méně čápů
Zatímco v jiných letech ornitologové sledují na jaře půtky čápů o hnízdo, letos mluví o štěstí, když někde tohoto ptáka alespoň zahlédnou. Čápů zatím přiletělo na východ Moravy o poznání méně než loni. Většina hnízd zůstává prázdná.
"Na Vsetínsku pravidelně hnízdí asi třináct čapích párů. Letos víme zatím o jediném. Přitom by už dávno měli sedět na vajíčkách," uvedl ornitolog Miroslav Dvorský z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.
Podobné zkušenosti mají i jeho kolegové v jiných oblastech. Ornitologové navíc zaznamenali velký počet osamělých čápů, kterým chybí partner. Jejich šance, že se jim podaří založit čapí rodinu, jsou minimální. "Zpravidla přiletí jako první samec, který obsadí hnízdo. Samice ho následuje až deset dnů poté. Letos to však vypadá, jako by samci zůstali sami," vysvětluje Dvorský.
Podle ornitologů se mohli čápi při cestě z Afriky zdržet, protože narazili na nepříznivé proudění větru. Nevylučují však ani, že velká část čapí populace, která k nám na jaře přilétá, uhynula. "Nemáme ještě důkazy pro žádnou z těchto teorií. Průběžně sledujeme všechna hnízda na Vsetínsku i Novojičínsku. Teprve v červnu, kdy čápy kroužkujeme, budeme schopni říct, kolik jich zůstalo prázdných," poznamenal Dvorský.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů