Pátek, 29. března 2024

REACH evropské chemičky nezničí, tvrdí studie

Náklady na připravovaný systém testování a registrace všech chemikálií dosáhnou u firem až dvaceti procent výrobních nákladů, tvrdí nová studie.
REACH evropské chemičky nezničí, tvrdí studie
Tu nechala u společnosti KPMG vypracovat evropská asociace zaměstnavatelských svazů UNICE a rada chemického průmyslu CEFIC.
Analýza KPMG zkoumala, jaký dopad bude mít chemická legislativa známá pod zkratkou REACH na konkurenceschopnost evropských chemiček. Ačkoliv studie připouští vysoké náklady zvláště na registraci chemikálií u plánované Evropské chemické agentury, KPMG tvrdí, že pokud se rozloží náklady v čase, nebudou tak dramatické. Firmy budou chemikálie testovat jen jednou. Půjde o jednorázové náklady.
Podle dokumentu je nepravděpodobné, že by se některé chemikálie přestaly kvůli náročnému systému testování z hlediska jejich dopadu na lidské zdraví a následné registraci zcela vyrábět. A to přesto, že náklady na REACH by se u jednotlivých chemikálií mohly pohybovat od šesti do dvaceti procent jejích výrobní ceny. Studie také soudí, že chemičky nebudou přemísťovat svou výrobu do jiných koutů světa jen kvůli nákladům na REACH. "Delokalizace výroby není pravděpodobná," píše se ve studii.
Proč studie KPMG vznikla? Evropská komise si nechala vypracovat svou vlastní analýzu, která vypočítala náklady na REACH v rozmezí pěti až sedmi let na 1,4 miliardy eur. Zástupci chemického průmyslu ale tvrdili, že náklady dosáhnou šesti až devíti miliard eur a povedou k propouštění a snížení výroby chemikálií v Evropě.
Jelikož Evropská unie je největším výrobcem chemikálií na světě, s obratem přes 560 miliard eur ročně, firmy varovaly, že REACH povede ke snížení HDP o 0,4 až 0,8 procenta. Protože unie se potýká s nízkým růstem, jež se pohybuje kolem jednoho procenta HDP, pokud by se varování potvrdilo, evropská ekonomika by rostla ještě méně. Proto Evropská komise souhlasila s novou analýzou od KPMG. Zaplatit ji ale musely asociace chemických podniků.
"Věříme, že po studii vypracované KPMG konečně vidíme světlo na konci tunelu. Její závěry jsou velmi podobné údajům, které získala od expertů Evropská komise. Snad se nám tím už podaří debatu o nákladech na REACH jednou provždy uzavřít," uvedl v reakci komisař pro průmysl Günter Verheugen.
Studie KPMG nesledovala makroekonomický dopad systému REACH na evropskou ekonomiku, jen náklady chemického odvětví. Účinek testování téměř 96 procent známých chemikálií podle nové metodiky a jejich evidence na hospodářský růst je tak stále předmětem dohadů.
"Pokud se podaří REACH uvést do praxe ve spolupráci s chemickým průmyslem, bude dopad systému na ekonomický růst minimální," uvedl komisař pro vnitřní trh Charles McCreevy. Evropská komise soudí, že přesný výpočet nákladů na REACH bylo nutné udělat kvůli životaschopnosti unijních chemiček. Zájmové svazy a lobbisté ale nemohou předkládat dopad na unijní ekonomiku, jelikož neberou v úvahu všechny faktory. Komise například spočítala, že během příštích dvaceti let mohou členské země ušetřit až čtyřicet miliard eur ve zdravotnictví. Spousta alergiků bude totiž vědět, že si má dát na určité zboží a materiály pozor. REACH vypracovala Evropská komise v říjnu 2003 na návrh tehdejší komisařky pro životní prostředí Margot Walströmové. Ta přišla s tezí, že u 96 procent chemikálií se vůbec neví, jaký vliv mají na lidské zdraví.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů