Sobota, 20. dubna 2024

Druhotné suroviny skupují zahraniční obchodníci

Na pravidelném kontraktačním jednání sdružení SPDS-Aporeko jsme se několika účastníků zeptali, proč se těchto akcí zúčastňují a jaký je stav na trhu v jejich komoditě.
Druhotné suroviny skupují zahraniční obchodníci
Zde jsou odpovědi.

Jaroslav Mičke, JAMI, s. r. o., recyklace plastů

Kontraktační setkání jsou pro mne užitečná. I když jsme s obchodními partnery ve stálém kontaktu aspoň po telefonu, tady se s nimi setkám v krátkém okamžiku se všemi. V oblasti plastů je situace problematická. Vytříděnou surovinu ve velkém vykupují čínští obchodníci, případně české firmy v jejich vlastnictví. Jsou schopni vysoko přeplatit české ceny. Bohužel u nás nefunguje ochrana vnitřního trhu, takže zpracovatelé mají málo suroviny.

Také nás tíží nedotažený systém evidencí a podpor z AOS EKO-KOM, který sleduje vytříděné plasty jen v obci, ale tak nejvýš po třídičku a pak už ne. Myslím, že by bylo dobré, aby se odměny, které dnes jdou jen obcím, rozdělily všem článkům řetězce, tj. taky na třídičku, zpracovateli atd. Tak by každý dostal svůj podíl na odměně a měl by peníze na rozvoj. Je chyba, že se nehlídá cesta vytříděných surovin až po zpracovatele, jako v německém DSD nebo rakouském systému ARA. Pak se nemůže stát, že po vytřídění v obci někam mizí.

Dr. Paul Losbichler, Schaufler, Rakousko

Obchodujeme se šrotem a já osobně jsem zde poprvé. Chceme rozšířit naše působení i na Českou republiku, protože naše firma má sídlo nedaleko českých hranic. Měli jsme kontakty s českými "šrotaři" i před vstupem do EU, ale to byl každý obchod nesmírně administrativně obtížný. Teď, když jsme také členy Unie, je všechno nepoměrně jednodušší a obchodovat není problém.

Myslím, že obchodování ve středoevropském prostoru, který pro nás zahrnuje ČR, SR, Polsko, Maďarsko a Rakousko, je logické a měli bychom se propojit. Jediný problém je jazyková bariéra. Zcela dostačující by byla angličtina, ale ani ta u vás není úplně běžná.

Ing. Václav Školout, Sběrné suroviny TTP, s. r. o., Pardubice

Na kontraktačních jednáních dojednáme stále méně. Většina vztahů je dlouhodobě dána, takže to beru spíš jako přátelské setkání s obchodními partnery. Hodně věcí se dojednalo už včera večer při posezení, takže teď už jen tak diskutujeme o technických a dodacích podmínkách. Situaci na trhu sběrového papíru ovlivňují nadnárodní koncerny, pozitivní stránkou je že po našem vstupu do EU padly všechny překážky obchodu, proto se dá papír bez problému vyvážet.

Dnes je tady na jednání spousta zájemců z Německa a Rakouska - je vidět, že mají zájem u nás nakupovat. My ale umíme počítat - mají nižší ceny a cena za dopravu je vysoká. Dlouhodobě proto dávám přednost osvědčeným a ověřeným obchodním vztahům.

S vývozem nám v současnosti dělá problémy silná koruna: za euro se platilo 31 korun, teď už jen okolo 29 korun a měna pořád posiluje. Znamená to, že když je splatnost faktury 30 dnů, dostaneme méně peněz, než jsme dojednali.

Ing. Jarmila Hrádková, autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s.

Jezdíme na tato setkání pravidelně, protože informace o vývoji na trhu a vývoji cen potřebujeme pro sledování trhu druhotných surovin a následně tyto údaje využíváme při stanovování odměn subjektům zapojených do našeho systému EKO-KOM. V současné době jsou ceny druhotných surovin velmi vysoké, a to zejména kvůli zahraničním obchodníkům. Jsou schopni vysoce přeplatit české ceny, jež mohou platit čeští odběratelé. Tento trend se promítá do především komodity PET, papír a šrot, kde ceny stouply několikanásobně. Vývoz PET do Číny i dalších zemí se přes vysoké ceny a náklady na transport vyplatí - mají obrovské zpracovatelské kapacity.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů