Sobota, 20. dubna 2024

V Libereckém kraji letos přibude 300 kontejnerů na tříděný odpad

V Libereckém kraji letos přibude 300 kontejnerů na tříděný odpad
LIBEREC - Dalších 300 kontejnerů na tříděný odpad bude během letošního roku rozmístěno v městech a obcích Libereckého kraje v rámci společného projektu společnosti Eko-Kom a regionu. "Dá se předpokládat, že nových kontejnerů bude ještě více, protože řada obcí nebude spoléhat jen na náš projekt a další kontejnery nakoupí sama," řekl regionální manažer firmy Eko-Kom Martin Lochovský. V současné době je podle něj v kraji téměř 4200 kontejnerů na tříděný odpad.

Do projektu třídění odpadů se v rámci Libereckého kraje zapojilo už 200 z 216 obcí, což umožňuje třídit odpad více než 98 procentům obyvatel kraje. "Předpokládáme, že zbylé obce, většinou s méně než 100 obyvateli, se připojí v letošním roce," řekl Lochovský. Díky větší dostupnosti kontejnerů se podle něj daří výrazně zvyšovat objem vytříděného odpadu. "Zatímco ještě před dvěma lety se v kraji vytřídilo kolem deseti kilogramů na občana ročně, loni už to bylo 18,6 kilogramu odpadu," dodal Lochovský.

Eko-Kom letos zkušebně zavádí také třídění bílého skla, a to ve čtyřech městech - Jablonci nad Nisou, Turnově, Jilemnici a Železném Brodě. "Oddělováním bílého skla reagujeme na požadavky skláren, kterým tato surovina chybí," vysvětlil Lochovský. Dříve se sklo třídilo zvlášť na barevné a bílé, už několik let to ale neplatí. Bílé sklo tak končí v kontejnerech se sklem barevným a podle Lochovského nejsou kapacity na to, aby ho bylo možné vytřídit dodatečně. Sklárny proto musejí bílé střepy dovážet.

Zlepšování podmínek pro třídění odpadu ale není jedinou akcí Libereckého kraje v tomto oboru. "Chceme také rozšířit síť sběrných dvorů na nebezpečný odpad, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií, protože je v kraji nedostatečná," řekl náměstek libereckého hejtmana Radim Zika. Dodal, že kraj by také rád přilákal investory, kteří by vybudovali podniky na zpracování druhotných surovin. "Ty nám tady zatím chybí," dodal Zika.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů