Středa, 24. dubna 2024

Podvodní skvosty Středozemního moře

Oslnivě barevná hejna drobných rybek, chobotnice, elegantní rejnoci, červení koráli, dravé murény, tajemné vraky a tmavomodré jeskyně.
Podvodní skvosty Středozemního moře
Myslíte si, že k tomu, abyste si užili takové podvodní nádhery, musíte nutně vycestovat do exotických lokalit a zaplatit za potápěčskou exkurzi několika svými platy? Omyl. Lehce dosažitelné Středozemní moře je pokladnicí ukrývající několik opravdových potápěčských skvostů. Stačí jen natáhnout ruku:

Španělsko Médské ostrovy
Ačkoli vám to může připadat neuvěřitelné, španělské pobřeží není složené pouze z písečných pláží hustě obložených turisty a zakaleného moře, v němž parta dětí s jekotem nadhání jednu zbloudilou rybku. Zhruba padesát kilometrů od francouzských hranic na pobřeží Costa Brava najdete malé městečko L'Estartit. Samotné město, které původně bylo rybářskou vesnicí, už bohužel objevili turisté, takže coby lokalita pro nezávislou dovolenou se příliš nehodí. To ovšem neplatí o podmořské rezervaci, která je vzdálená asi kilometr od pobřeží a v níž si užijete dokonalé potápěčské orgie.
Skupinka sedmi ostrůvků, z nichž některé jsou opravdu miniaturních rozměrů, je tvořena vápencem, do kterého voda časem vymlela nejroztodivnější prohlubně a jeskyně. I když v L'Estartitu defilují dovolenkové rodiny, na Médské ostrovy z těchto prázdninových zvuků nepronikne vůbec nic. Španělská vláda je totiž už před patnácti lety vyhlásila za podmořskou přírodní rezervaci, což znamená, že je přísně zakázáno pod hladinou cokoli lámat, lovit nebo sbírat, ale zároveň zde platí i zákaz vystupování z lodí na pevninu. Vzhledem k tomu, že rezervace má rozlohu větší než pět set hektarů, řadí se mezi největší chráněné oblasti ve Středomoří.
Hloubka se tady pohybuje od dvaceti do pětapadesáti metrů, takže potápění je tu vhodné i pro začátečníky. A na co se můžete po ponoru těšit? Vědci napočítali, že v rezervaci Médských ostrovů žije téměř čtrnáct set živočišných a rostlinných druhů. Díky tomu, že je oblast chráněná, daří se tu nejen původním druhům, ale přesídlili sem i někteří živočichové z jiných oblastí. Najdete tu obrovská hejna barevných kaniců, červené korály, hvězdice, chobotnice a pokud budete mít štěstí, podaří se vám zahlédnout i murény, delfíny nebo rejnoky. Ryby se potápěčů vůbec nebojí a připlavou k vám až na dosah, podmořské jeskyně a tunely zase poskytují výborné útočiště větším živočichům. Proplouvání v jeskyních a tunelech je sice vhodnější pro zkušené potápěče, ale na své si tu přijdou všechny stupně pokročilosti. Ať už jako začátečníci zvolíte mělčí ponory na otevřené vodě, nebo zkušeně vyrazíte prozkoumat skalní útvary ve větších hloubkách. A v případě, že byste si chtěli vyzkoušet i jiný styl potápě ní, blízko pobřeží leží dva velké vraky potopených lodí.
- Za jednotlivý ponor včetně půjčeného vybavení zaplatíte kolem 25 eur. Dražší jsou noční ponory, které vás vyjdou o zhruba deset eur víc. Místní potápěčská centra najdete například na stránkách: www.rie-del-mar-com, nebo www.unisub.es.

Korsika - Lavezzi
Tato úžasná potápěčská lokalita s modrozelenými vodami se nachází mezi ostrovy Korsikou a Sardinií, takže záleží jen na vás, jestli se k ní vydáte přes Itálii nebo Francii. Malebné souostroví Lavezzi je však potápěčskou zemí zaslíbenou. Na-štěstí bylo vyhlášeno podmořskou rezervací dřív, než návštěvníci stačili zdevastovat podvodní život, takže teď si při ponoru můžete vychutnat čilý ruch pod hladinou. Kromě běžných druhů ryb tady natrefíte na kanice zvědavě čekající, jestli to, co vytahujete z kapsy svého jacketu, je něco k jídlu určeného pro ně. Ve skalních prohlubních se vyskytuje vysoká koncentrace chobotnic a podél kamenných stěn se vznášejí mořští koníci. Někdy sem dokonce zabloudí z otevřeného moře barakudy.
Tím hlavním lákadlem korsického potápění jsou ale obrovské kamenné bloky, které vystupují ze dna a tvoří tajemné průrvy, úžiny a soutěsky. Proplouvání mezi kamennými stěnami nabízí diametrálně odlišný zážitek, než je potápění na volném moři. Místy velmi úzké průrvy však vyžadují nejen, abyste netrpěli klaustrofobii, ale také určité potápěčské zkušenosti. Pozor byste si také měli dát na silné proudy.
V jižní části Lavezzi se nachází památník Pyramide de la Semillante. Tady v roce 1855 ztroskotal trojstěžník Semillante a při tragédii zahynulo 592 pasažérů. Zbytky původně čtyřiapadesát metrů dlouhého plavidla najdete v hloubce šestnácti metrů, takže ponor tady mohou uskutečnit i začátečníci. A pokud jsou vraky právě tím vaším šálkem kávy, zřejmě vás potěší, že kousek od městečka Bonifacio leží v hloubce třinácti metrů trosky britského letadla. V roce 1950 tu skončilo poté, co se porouchaly motory a pilot zjistil, že díky skalnatému pobřeží se mu nepodaří přistát na pláži. Nouzově tedy dosedl se strojem na hladinu, a ačkoli se letadlo potopilo, všem cestujícím se podařilo bez újmy doplavat na břeh.
I když na Korsice nepotřebujete povolení k potápění (jako například v Chorvatsku), tudíž se tu ponořit může prakticky každý, měli byste předem pečlivě zvážit své možnosti. Kromě silných proudů tady totiž také mezi četnými ostrůvky není úplně jednoduchá orientace a vyplatí se vám proto najmout si buď průvodce, nebo se připojit k nějaké z potápěčských lodí, které vyjíždějí každé ráno z Bonifacia.
- Vzhledem k tomu, že jednotlivý ponor vás vyjde téměř na čtyřicet eur, je lepší koupit si celý potápěčský balíček. Potom vás totiž například šest ponorů přijde na necelých dvě stě eur. Informace potápěčského charakteru (včetně internetové rezervace) najdete například na stránce: www.atoll-diving.com.

Itálie - Pantalleria
Domorodci říkají tomuto ostrůvku, vzdálenému sto deset kilometrů od nejjižnějšího výběžku Sicílie, černá perla Mediteránu. A dobře vědí proč; Pantalleria je sopečného původu, po obvodu měří pouhých padesát šest kilometrů, ale pro své návštěvníky má přichystáno několik opravdových skvostů. Tím hlavním je neuvěřitelně čisté moře. Zatímco na spoustě míst Středomoří je díky rozsáhlému znečištění viditelnost hodně omezená, vody kolem Pantalleria jsou křišťálově průzračné. Hlavně díky této skutečnosti se tady daří obrovskému počtu živočišných a rostlinných druhů, z nichž některé najdete už jen na tomto místě. Pantalleria je jedinečnou volbou pro vás, které nezajímají až tak technické finesy potápění, ale očekáváte oslnivě barevné podvodní divadlo.
Na skalnatém podloží rostou celé lesy vzácných druhů barevných gorgonií, jejich porosty se střídají s loukami Neptunovy trávy a vytvářejí tak působivé kulisy pro přehlídku podmořského života. Skutečným unikátem, který se vyskytuje jen v této části Středozemního moře, je chaluha čepelnatka, která měří až tři metry a pro svůj růst potřebuje velmi specifické podmínky, které jí poskytují právě vody kolem Pantallerie. Kromě pestrobarevných ryb, hvězdic, krabů a rozličných dalších korýšů sem připlouvají i tuňáci a až se vynoříte nad hladinu, můžete se z paluby vašeho člunu potěšit elegantními delfíny.
Pantalleria má ovšem v rukávu schované ještě jedno eso. Historie tohoto ostrova sahá až tři tisíce let dozadu a není proto divu, že archeologové objevili na mořském dnu skutečné poklady. Je samozřejmé, že ze dna se nesmí nic vynášet, ale zdejší potápěčská centra organizují speciální podvodní výpravy zaměřené buď na fotografování, nebo na archeologické objevování historie ostrova.
- Za jeden ponor zaplatíte od pětadvaceti eur výš a půjčení kompletního vybavení vás vyjde na třicet eur. Pokud byste si chtěli udělat kurs archeologického potápění, připravte si 155 eur. Užitečné informace stejně tak jako ceny a možnost rezervace najdete na stránce: www.pantalleria.it

Řecko - Zakynthos
Zakynthos je jedním z největších řeckých ostrovů a pro jeho krásu si ho, podle pověsti, vybrali za cíl svých hrátek i řečtí bohové. V podstatě kolem celého skalnatého ostrova jsou proslulé potápěčské lokality. Celkem je jich tu evidovaných patnáct a maximální hloubka téměř nikde nepřesahuje třicet metrů. Ponořit se tu můžete do podmořských jeskyní i úzkých komínů, které sice vyžadují trochu potápěčské obratnosti, ale zato v nich můžete obdivovat křehkou krásu červených korálů. Prohání se tu hejna sardinek, pozorovat můžete sépie a chobotnice a dokonce se tady najdou i murény. I když všichni tito živočichové jsou bezesporu nádhernou podívanou, na druhou stranu ve Středozemním moři je víc míst, kde je můžete pozorovat.
Zakynthos má však jeden unikát, který se ve Středomoří neopakuje a kvůli kterému stojí za to na tento ostrov plný olivovníků a vinic přijet. V jižní části ostrova se totiž nachází devět kilometrů dlouhá pláž Laganas. Sem už po stovky let připlouvají mořské želvy karety, aby nakladly svá vejce. A právě v této lokalitě můžete coby potápěč tyto elegantní živočichy nejlépe pozorovat. Viditelnost pod vodou se tady běžně pohybuje kolem čtyřiceti metrů, takže pokud mezi vaše koníčky patří podvodní fotografování, nemůžete si přát lepší lokalitu.
Počítejte však s tím, že díky tomu, že kolem řeckých ostrovů se nacházejí četná archeologická naleziště, potápění je tady povoleno pouze s certifikovaným potápěčským centrem. Vzhledem k tomu, že ale stejně většina ponorů probíhá kolem útesů, k nimž se jezdí lodí, není přítomnost průvodce handicapem, ale spíš výhodou.
- Ceny ponorů klesají se stoupajícím počtem ponorů, takže zatímco jeden ponor včetně půjčovného kompletního vybavení vás přijde na pětatřicet eur, pokud si koupíte víc než deset ponorů, cena u každého z nich klesne až o patnáct eur. Potápěčskou základnu přímo na pláži Laganas najdete například na stránkách: www.diversparadise.gr, ale na celém ostrově je potápěčských středisek spousta, takže si klidně můžete vybrat až na místě.

Turecko - Kas
Malé rybářské městečko Kas má méně než deset tisíc obyvatel, leží v romantickém zálivu a za zády se mu zdvíhají zelené kopce a skalní stěny pohoří Taurus. Uznejte sami, že to samo o sobě by stačilo jako kulisy vizuálně exkluzívní dovolené. Jenže úchvatná přírodní scenérie a křivolaké uličky starobylého městečka nejsou ani zdaleka všechno, co vám Kas, který se nachází na jihozápadním tureckém pobřeží severně od Izmiru, může nabídnout.
Jestliže jsou vaší touhou tropicky barevné podmořské zážitky, stojí za to udělat si ke Kasu červený puntík. Máte totiž co do činění s jedním mála míst ve Středomoří, které nabízí k prozkoumání živočišné a rostlinné druhy, které se normálně vyskytují jen v teplých mořích. Kas se dokonce umístil na žebříčku padesáti nejlepších potápěčských míst a není se čemu divit. Při výletu pod vodu tady najdete nádhernou korálovou zahradu. Proplouvají zde hejna tuňáků, makrel a obřích kaniců. Opravdovou lahůdkou, pokud budete mít trochu štěstí, je ale setkání s žraloky modravými, kteří často do zdejších vod zabloudí. Druhým esem jsou létající ryby. Viditelnost je téměř po celý rok vynikající, takže si do svého tlumoku přibalte i podvodní fotoaparát a můžete se vsadit, že s prázdnými filmy domů neodjedete.
Cílem vašeho fotografického snažení se může stát například Duchess of York. To je vrak britské lodě z konce devatenáctého století, která díky fatální chybě svého kormidelníka najela za jedné bouřlivé noci na útes. Poté explodovala, rozlomila se na tři kusy a dnes slouží coby vděčný objekt zvědavým potápěčům. Jen kousek od vraku se můžete spustit dolů podél útesu Kalkan, který ve svých skulinách a výstupcích nejen poskytuje úkryt spoustě živočichů, ale zároveň je rozsáhlým amforovým polem.
Potápěčských lokalit, které stojí za vidění, je kolem Kasu přibližně třicet a namixovat si můžete skutečně pestrý koktejl. Záleží jen na vás, jestli prozkoumáte zdejší jeskyně, antické vraky, strmé útesy nebo archeologická naleziště. Na své si tady přijdou začátečníci i ostřílení podmořští mazáci, navíc voda má velmi příjemnou teplotu, takže vydržet v ní můžete, co vám peněženka a plíce dovolí.
- Jednotlivý ponor včetně vybavení stojí od pětadvaceti do třiceti eur a klasicky cena klesá s počtem ponorů, které si zakoupíte. Máte také možnost koupit si speciální potápěčské nabídky, jako jsou noční ponory, hloubkové potápění nebo výpravy zaměřené na fotografování. Užitečné informace se nacházejí například na stránce: www.divingturkey.com.

V modrých vodách Jadranu
Část Středomoří také zasahuje hluboko do evropské pevniny mezi dlouhými břehy Itálie a Chorvatska. Vyznačuje se zářivě modrou barvou a čistou vodou s výjimečnou průhledností až do hloubky 50 metrů. Její východní pobřeží je velmi členité s 1185 ostrovy, ostrůvky a útesy při celkové délce pobřeží 5835 km. Málokterý Evropan by nepoznal, že je řeč o Jadranu.
Za koupáním v Jaderském moři jezdí každoročně davy turistů a v posledních letech se množí řady těch, kteří se zajímají i o to, co se skrývá pod hladinou. Zásluhu na tom má rychle se rozvíjející potápěčská turistika. Dnes se k podmořským stěnám, jeskyním, útesům a vrakům můžete podívat prostřednictvím registrovaných potápěčských středisek, jichž je kolem stovky a nejvíce jich najdete na Istrii, Kvarneru a v oblasti střední Dalmácie. -
AUTOR: Bára Dvořáková Kateřina Svobodová

INFORMACE

V Chorvatsku se můžete potápět pouze s platným povolením (neplatí to v případě, že se potápíte s registrovanými potápěčskými středisky). Potápěčský průkaz na 365 dní stojí 100 kun, roční poplatek za povolení pro samostatné podmořské aktivity vyjde na 2400 kun. K potápění ve zvláštních zónách pod ochranou vlády je zapotřebí individuální povolení a není možné bez doprovodu člena místního potápěčského střediska.
Více informací na: www.prodiving.hr
www.diving.hr
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů