Pátek, 29. března 2024

Nejlepší účastníci projektu Sovy do škol poznávají ptačí život na Běstvině

Nejlepší účastníci projektu Sovy do škol poznávají ptačí život na Běstvině

PRAHA/BĚSTVINA – Táborová základna Běstvina na Pardubicku ožila v těchto dnech neobvyklým ornitologickým soustředěním. To je odměnou pro 80 nejúspěšnějších dětí, které se zúčastnily projektu „Sovy do škol“. Hlavním partnerem projektu i soustředění je hlavní město Praha. Běstvinu dnes navštíví také radní Prahy pro životní prostředí RNDr. Miloš Gregar, který nad ojedinělým projektem převzal patronát.

 

Jako radní hlavního města Prahy kladu důraz nejen na životní prostředí, ale také na ekologickou výchovu. Jsou to spojené nádoby, protože z dětí, které jsou nyní na základních školách, vyrostou lidé, kteří jednou budou řídit a utvářet tento svět. Pokud chceme děti něčemu naučit, pak dobrodružství, hra a přímá zkušenost jsou těmi nejlepšími prostředky,“ řekl Gregar. Ten se dnes společně s dětmi vypraví pozorovat volavky do jejich nedalekého hnízdiště.

 

Pro děti je v Běstvině připraven pestrý program. Účastníci soustředění absolvují vycházky do přírody pod vedením zkušených ornitologů z České společnosti ornitologické a učí se rozeznávat jednotlivé ptačí druhy v letu či podle zpěvu. Dozvídají se také zajímavé informace o jejich způsobu života. Ptáky, které děti v přírodě vidí, zkoušejí také namalovat. Z jejich výtvarných děl vznikne v Běstvině výstava, jejíž vernisáž se koná v pátek 27. května. Vernisáže se mohou zúčastnit rodiče, učitelé i široká veřejnost.

 

Ornitologické soustředění se v Běstvině koná od 21. do 28. května. „Toto místo jsme vybrali proto, že Běstvina je pro terénní biologii přímo předurčena svojí různorodou a členitou krajinou pod Železnými horami s několika rybníky. To samo o sobě přináší velkou druhovou pestrost živočichů i rostlin, která je navíc zaručena i těsným sousedstvím Chráněné krajinné oblasti Železné hory,“ vysvětluje vedoucí projektu Veronika Voldřichová.

 

Veronika Voldřichová projekt Sovy do škol zahájila ve spolupráci se sdružením Arnika v roce 2003. Přednášek s živými sovami se zatím zúčastnilo zhruba 18.000 žáků pražských základních škol a gymnázií. Děti se rovněž zúčastnily večerních výprav s ornitology za volně žijícími sovami a zapojily se do multikulturní soutěže „Naše sovy“. Jejich výtvarná díla byla v březnu vystavena v Národním muzeu Praha.

 

Bližší informace na www.sovy.cz či na těchto telefonních číslech:

Veronika Voldřichová, vedoucí projektu: 603 726 737

Marek Jehlička, mluvčí Arniky: 606 727 942

Věra Malátková, programová vedoucí tábora (Klub ochrany dravců a sov): 603 990 965

Ing. Otto Hoffmann, hlavní vedoucí tábora: 602 891 874 (Kontakt pro zájemce o účast na páteční vernisáži)

František Bárta, ředitel CHKO Želené hory:  602 225 749

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů