Středa, 24. dubna 2024

Velkolepý veletrh IFAT

Jednou za tři roky se celý odpadářský svět sjede na veletrhu IFAT. Zní to nadneseně, ale letos to byla stoprocentně pravda.
Velkolepý veletrh IFAT
Čtrnáctý ročník veletrhu pro vodu, odpadní vodu, odpady a recyklaci proběhl na konci dubna na novém výstavišti v Mnichově. Pořadatelé ohlásili největší zastoupení vystavovatelů v historii - bylo jich přes 2000 z 35 zemí světa. Rekordní byla i česká účast. Na veletrhu se představilo čtyřicet českých firem, což představuje stoprocentní nárůst a Česko se tak zařadilo mezi pět největších vystavovatelů veletrhu. Účast českých firem podporovalo také Ministerstvo průmyslu a obchodu.

ČESKÉ ZASTOUPENÍ

Pravidelnými a úspěšnými účastníky veletrhů je společnost STRA s krokodýlovými nůžkami a páračkou kabelů, nebo společnost Bollegraaf. Ta vystavovala například separátor, oddělující lepenku a kartony od papíru. Bylo vidět mnoho firmy nabízejících různé druhy kontejnerů, těm je ovšem Česká republika těsná už dlouho. Jeden z vystavovatelů to komentoval: "Když budu mít poslední čtyři dolary, dám je do účasti na takovém veletrhu. Musíme co nejrychleji expandovat mimo hranice, když to zmeškáme, už nebudeme mít šanci. Za první den jsme tady měli na stánku více návštěvníků než na Envibrně za celý týden, a to nejen z Německa, ale z celého světa."

České firmy se však prezentovaly nejen v oblasti odpadů. Neztratily se ani v pavilonech věnovaných vodnímu hospodářství a odpadní vodě. Dominovala mezi nimi společnost Fontana R, s. r. o., s výrobky pro čistírny odpadních vod, zejména česlí nebo zařízení pro předčištění. Její ředitel Miloš Pokorný říká: "Jsme tady podruhé a naše účast je úspěšná. Přišla řada nových zákazníků ze zemí, které do Česka běžně nepřijedou, například Tchai-wanu, Jižní Koreje nebo Brazílie. Nicméně český trh je pro nás perspektivní také. Staví se malé čistírny a u větších se permanentně obměňují technologie."

Společnost Geotest představila svou kontejnerovou úpravnu pitné vody, určenou hlavně pro oblasti humanitárních katastrof. Tyto úpravny již fungují nebo se chystají do Iráku, Srí Lanky nebo Indonésie.

TRENDY TECHNIKY

Jelikož je mezi jednotlivými ročníky veletrhu relativně dlouhý odstup, je možné zaznamenat trendy vývoje oboru.

V oblasti odpadového hospodářství zaujala široká nabídka strojního vybavení pro kompostování, anaerobní digesci či mechanicko-biologickou úpravu biodegradabilních odpadů. Zdá se, že doba "bioodpadů" už je tady (obr. 1). Neméně široká byla i nabídka technologií pro energetické využití odpadů, tedy samotné spalování nebo výrobu alternativního paliva všeho druhu.

V oblasti separátorů bylo k vidění také několik novinek a zajímavých řešení. Třídění toku odpadů se provádí na základě rentgenových paprsků, infračerveného záření nebo čidel rozpoznávajících barvu či tvar odpadu. Vše směřuje k naprosto dokonalému vytřídění jednotlivých složek, neboť to je kvalita, kterou nyní zákazník požaduje. Větší důraz se také klade na vnější vzhled strojního zařízení (obr. 2).

Z dopravní techniky byla velmi široká nabídka dopravních prostředků nástavbami a přídavnými zařízeními pro potřebu úklidu a údržby veřejných prostranství a komunikací. Vedle obvyklých aplikací bylo k vidění monstrózní auto s výbavou pro údržbu letištních ploch, tak komplikované, že se nechce věřit, že skutečně může efektivně fungovat. Na druhé straně spektra jsou vozítka pro údržbu pláží nebo pojízdné "vysavače" na úklid ulic (obr. 3). Také nabídka kontejnerů a odpadních nádob všech barev a tvarů byla veliká.

Veletrh IFAT je jednoznačně největším veletrhem v oboru. Není jednoduché vstřebat při návštěvě všechny informace, nehledě na rozsáhlý konferenční program. K zajímavostem, které byly na veletrhu prezentovány, se budeme vracet i v dalších číslech časopisu.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů