Čtvrtek, 28. března 2024

O ekonomice kompostárny rozhodují ceny surovin na vstupu

Městská kompostárna, která na podzim loňského roku zahájila provoz v Dražkovicích u Pardubic, patří k těm velkým. Jaké jsou zatím zkušenosti z jejího provozu?
O ekonomice kompostárny rozhodují ceny surovin na vstupu
Kompostárnu vybudovalo město Pardubice s podporou Státního fondu životního prostředí. Provozuje ji podnik Služby města Pardubic, a. s., který ji má v klasickém pronájmu. Technicky je kompostárna na velmi dobré úrovni. Byla vybudována na 7500 m2 v prostoru rekultivované skládky, plocha je odvodněná do bezodtokých jímek a je zde instalována také monitorovací drenáž. Pro zpracování se přijímá na třicet druhů odpadů - listí, zeleň, dřevo, větve, biologické odpady ze supermarketů, uliční smetky i kaly z čistíren odpadních vod. Plánovaná kapacita je 9 tisíc tun kompostu za rok.

Technologii pro překopávání a další zpracování surovin a kompostu řeší na kompostárně pronájmem.

Její vedoucí, Ing. Jiří Strouhal, říká: "Průběžně přijímáme například větve z průklestů. Když jich máme nashromážděno kolem 100 tun, pronajmeme si mobilní drtič, a ten surovinu zpracuje na štěpku. Vzhledem k tomu, že takový drtič stojí několik miliónů korun a hodina práce několik set korun, nebylo by pro nás výhodné ho v tuto chvíli kupovat. Podobně pronajímáme také překopávač a mobilní síto. Časem však budeme o koupi některých strojů uvažovat."

EKONOMIKA PROVOZU

Pro zařízení, která jsou samostatnými podnikatelskými subjekty a musejí se "uživit", je vždy rozhodující ekonomika provozu. Ta zatím není u kompostáren příliš optimistická. "Realita je jiná než kalkulace," poznamenává Ing. Strouhal. "Obvykle se předpokládá, že provoz kompostárny se dostane do ekonomické rovnováhy díky prodeji svých produktů. Je to ale přesně naopak. Pro ekonomiku je rozhodující, jestli se podaří najít dodavatele odpadu, kteří budou ochotni zaplatit dostatečně vysokou cenu za to, že jim odpad vezmeme."

Najít takové dodavatele však není jednoduché. Tento typ odpadu se nepovažuje za příliš problematický, a proto se ho původci zbavují třeba jen vyklopením někam do rokle. Při odevzdání bioodpadu na kompostárnu však musejí zaplatit kolem 200 korun za tunu, což se jim samozřejmě nechce. Zaručeny nejsou dodávky bioodpadu ani ze samotného města Pardubic. "Abychom si vylepšili ekonomickou bilanci, zpracováváme kaly z menších čistíren odpadních vod, kde je záruka, že v sobě nemají velké množství těžkých kovů. Tento postup je však kontraproduktivní. Na jednu stranu sice dostaneme za zpracování kalů peníze, ale na druhé straně se pro kompost s obsahem kalů špatně hledá odbyt, protože už ho odběratelé nepovažují za dostatečně kvalitní."

PRODUKTY

Kompostárny v lokalitách, kde je třeba rozsáhlých rekultivací, jako jsou severní Čechy nebo Ostravsko, nacházejí pro kompost velmi dobré uplatnění. Dobře také mohou fungovat kompostárny vybudované v areálech velkých skládek, jež své produkty využívají přímo ve vlastním provozu pro technologické překryvy. V okolí Pardubic však takových možností moc není. Při výstavbě dražkovické kompostárny se předpokládalo, že bude své produkty prodávat.

"Podle kalkulace vlastních nákladů potřebujeme prodat náš kompost za 300 - 400 Kč/tunu," uvažuje Ing. Strouhal. "Odběratelé by ho od nás brali, ale nejraději zadarmo. Různí zahrádkáři by byli ochotni zaplatit, ale jejich odběr je při velikosti kompostárny zanedbatelný."

V současnosti dozrává v Dražkovicích kolem 900 tun kvalitního kompostu. Jeho využití bude, zdá se, alfou a omegou celého provozu.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů