Pátek, 19. dubna 2024

USA otevřou trvalé úložiště jaderných odpadů

USA otevřou trvalé úložiště jaderných odpadů

Vědci a politici vybrali pohoří Yucca Mountain v Nevadě * Projekt má stát okolo 50 miliard dolarů

     Už za sedm let, v roce 2012, chtějí Spojené státy otevřít, jako vůbec první na světě, trvalé úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Americké ministerstvo pro energetiku požádá ještě letos Jadernou regulační komisi (NRC) o licenci k výstavbě úložiště v pohoří Yucca Mountain v Nevadě.
     Právu to ve Washingtonu řekl ředitel pro vnější záležitosti Institutu jaderné energie USA (NEI) Chandler L. van Orman. Yucca Mountain (YM) se nachází na armádou kontrolovaných federálních pozemcích v jižní Nevadě asi 160 kilometrů od Las Vegas, v místě zvaném Nye County na západním okraji nevadské pokusné střelnice, kde Američané několik desítek let uskutečňovali své jaderné pokusy.

Předcházelo 20 let výzkumů

     „Nejpalčivějším problémem jaderné energetiky je v současnosti uskladňování vyhořelého paliva. Pokud nebude existovat trvalé úložiště, budou muset být některé jaderné elektrárny uzavřeny a současně nebude možné povolovat výstavbu nových reaktorů, což je záměrem nové státní energetické koncepce,“ uvedl van Orman.
Federální vláda USA slíbila v začátcích jaderného výzkumu, že se do budoucna postará o veškeré vyhořelé palivo. Studovalo se několik míst pro úložiště, ale v sedmdesátých letech minulého století vláda rozhodla, že bude jen jedno. V roce 1987 byly zastaveny průzkumné práce v ostatních lokalitách kromě YM.
     Podle van Ormana zkoumalo pohoří Yucca Mountain 20 let tři tisíce vědců z 12 univerzit a pěti národních laboratoří, kteří tuto lokalitu označili, díky jejím geologickým podmínkám, za nejvhodnější v USA. 9. června 2002, po doporučení prezidenta George Bushe, výstavbu i přes odpor státu Nevada schválil americký Senát.
     Odhady ministerstva energetiky vyčíslily veškeré náklady spojené se stavbou a provozem úložiště na 50 miliard dolarů. Tato suma má být financována ze zvláštního fondu, do něhož společnosti provozující jaderné elektrárny ukládají desetinu centu za každou vyrobenou kilowatthodinu. Ročně se takto vybere zhruba 800 miliónů dolarů.
     „Od roku 1983 se ve fondu nashromáždilo 22 miliard dolarů, z toho osm miliard už vláda utratila za výzkum lokality,“ konstatoval manažer komunikace informačního centra ministerstva energetiky pro projekt YM v Las Vegas Allen B. Benson a poznamenal, že ministerstvo současně poskytuje vládě státu Nevada peníze na to, aby mohla kontrolovat jeho aktivity v Yucca Mountain.
     Dosud to bylo 100 miliónů dolarů. Stejnou částkou ministerstvo pro energetiku vylepšilo rozpočet i nevadským univerzitám. Dalších 100 miliónů dolarů zatím získala místní vláda od Kongresu jako daňovou náhradu.

Životnost až 100 tisíc let

     V rámci průzkumů vědci v Yucca Mountain vyvrtali přibližně 10 kilometrů hlavních tunelů, z nichž ten větší o průměru 7,5 metru je téměř osmikilometrový. Po dokončení by měl být celý skalní systém dlouhý 65 kilometrů. Nyní jsou práce zastaveny a pokračovat budou až po získání licence na výstavbu. Po jejím dokončení by vyhořelé palivo mělo do YM směřovat následujících 50 let.
     „Předpokládáme ale, že úložiště zůstane otevřené dalších 100 až 300 let, aby bylo možné uskladněné palivo vyjmout a znovu použít,“ prohlásil hlavní inženýr testů v Yucca Mountain Bruce D. Reiner s tím, že projektovaná životnost úložiště včetně ukládaných kontejnerů s palivem bude 50 až 100 tisíc let.

Petr Pokorný

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů