Pátek, 29. března 2024

Hygienici: Koupání v přírodě přináší řadu zdravotních rizik

Kvalita vody se navíc vlivem teplého počasí může v následujících dnech velmi rychle zhoršit.
Hygienici: Koupání v přírodě přináší řadu zdravotních rizik

Brno/ Ostrava - Citlivým lidem hygienici již nedoporučují koupání v Brněnské přehradě. Množství sinic v této jinak turisticky atraktivní vodní nádrži vzrostlo natolik, že je jakost vody na hranici zdravotní nezávadnosti. " U vnímavých jedinců by již mohla způsobit zdravotní potíže," řekla včera Anna Žádníková z krajské hygienické stanice.

Kvalita vody se navíc vlivem teplého počasí může v následujících dnech velmi rychle zhoršit. Hygienici odhadují, že rekreanty na přehradě čeká zřejmě poslední víkend, kdy ji bude možné využít ke koupání. " Všem, kteří se tak rozhodnou, doporučujeme, aby před vstupem do vody alespoň vizuálně zhodnotili její stav a po koupání se řádně osprchovali," zdůraznila Žádníková.

K dalším oblíbeným přírodním koupalištím v brněnské lokalitě patří nádrže na řece Říčka v Brně- Líšni. Stav vody v nich však hygienici již několik let nesledují. " Obecně lze říct, že stav vody v této lokalitě během letní sezony koresponduje s jakostí vody v Brněnské přehradě," uvedla hygienička.

K tomu, aby mohli milovníci koupání orientačně rozeznat, zda jsou ve vodě přítomny sinice, si mohou provést takzvaný Maršálkův test. " Láhev se zúženým hrdlem, nejlépe PET láhev od balené vody, naplníme zcela vodou a necháme asi dvacet minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru sekaného jehličí nebo zelené krupice, jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Pokud zůstane voda zakalená rovnoměrně, či se začne tvořit zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy, u kterých není jednoznačně produkce škodlivých látek popisována," řekla ředitelka ostravské krajské hygienické stanice Helena Šebáková. Sinice neboli cyanobakterie produkují nejen látky neškodné, ale také toxiny. Brněnskou přehradu, stejně jako řadu vodních nádrží v tuzemsku i ve světě, trápí v létě již řadu let. S cílem zbavit přehradu sinic nechal Jihomoravský kraj zpracovat projekt Čistá Svratka, který by měl zlepšit kvalitu vody přibližně do pěti let. Boji se sinicemi a škodlivými látkami ve vodě se věnují v Brně také vědci v Národním centru pro sinice a toxiny, které vytvořila Akademie věd spolu s Masarykovou univerzitou.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů