Pátek, 29. března 2024

Liberecký kraj zahájil osvětovou kampaň podporující třídění odpadů

Liberecký kraj zahájil osvětovou kampaň podporující třídění odpadů
LIBEREC - V minulém týdnu obdrželo 100 tisíc domácností Libereckého kraje do svých schránek tzv. startovací balíček pro třídění odpadu v domácnostech. „Startovací balíček je nejen návodem jak třídit, ale i prosbou občanům. Pouze s jejich podporou můžeme realizovat cíle v oblasti tříděného sběru,“ uvedl Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje zodpovědný za oblast životního prostředí. Startovací balíček podle něj obsahuje nejenom rady o tom, jak a proč třídit, ale i tři barevně odlišené igelitové pytle na sklo, plasty a papír. „Každý, kdo začne na základě tohoto balíčku třídit a použije přiložené pytle, se může zapojit do SMS soutěže o zajímavé ceny. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku,“ nastínil Zika.

Startovací balíček dostali nejen rodiny z měst a obcí Libereckého kraje, zájemci si jej ale mohou vyzvednout i na informační centrech městských úřadů v Turnově, Jablonci nad Nisou, Semilech či České Lípě.

Pomoci k tomu, aby lidé více třídili odpad mají i známé osobnosti. Tvářemi osvětové kampaně se stali hokejový mistr světa a gólman libereckých Bílých Tygrů Milan Hnilička či smržovský kreslíř Petr Urban.

„Odpad třídíme doma běžně a považuji to za samozřejmost. Budu rád, když se v tomto stanu i pro další lidi vzorem,“ řekl hokejový gólman Hnilička.

Kreslíř Petr Urban zase věří, že s jeho postavou Rudy Pivrnce si lidé začnou spojovat i to, že se použité obaly mají třídit. „Doufám, že se třídění odpadů stane pro lidi normální záležitostí,“ dodal Urban.

Lepší třídění odpadů má podpořit také rozmístění dalších stovek speciálních kontejnerů po celém kraji. Letos jich přibude zhruba pět set. Jen v rámci společného projektu Eko-komu a Libereckého kraje jich bude 299. Množství separovaného odpadu sice roste, ale stále není dostatečné. Většina obalů, které domácnosti v kraji spotřebují, končí stále na skládkách nebo ve spalovně namísto jejich recyklace.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů