Úterý, 19. března 2024

Ožívá idea dopravy kontejnerů po kolejích

Ožívá idea dopravy kontejnerů po kolejích
Ekologicky šetrná doprava nákladů do sousedního Německa možná znovu ožije. Rok poté, co skončil provoz na RoLa, tedy doprava kamiónů po železnici do Drážďan, přichází firma Bohemiakombi s novým projektem kombinované přepravy.
Tentokrát má jít jen o kontejnery, cisternové kontejnery či sedlové návěsy bez tahačů. Opět z Lovosic, ale tentokrát do Duisburgu, jednoho z průmyslových center na Rýně.
"Pokud dostaneme dotaci na rozjezd projektu, tak od října každý týden vypravíme dva vlaky až o třiceti vagónech. A dva vlaky k nám zase přijedou z Německa," říká jednatel Bohemiakombi Vladimír Fišer. Jeho firma nyní vyjednává dotace na Ministerstvu dopravy.
"Příslušné odbory žádost právě posuzují. Předběžně lze konstatovat, že se k tomuto projektu stavíme pozitivně," připouští mluvčí resortu Marcela Švejnohová.
Dopad na státní rozpočet by mohl být minimální. Unie totiž v rámci programu Marco Polo nabízí finanční podporu pro linky kombinované dopravy. Je určena i na částečné pokrytí ztrát operátora linky kombinované podpory v zaváděcím provozu. Lze ji poskytnou po dobu maximálně tří let a může uhradit nejvýš třicet procent provozních nákladů.
Speciální vlak by celou trasu přejel za 16 hodin - pokud by se zboží ráno naložilo, tak se už druhý den ve stejnou dobu bude vykládat. "Oslovili jsme zatím 150 firem, zájem o takovou službu je. V Německu větší než u nás," tvrdí Fišer.
"O projekt přímého vlaku máme zájem z důvodu napojení na přístav v Rotterdamu a jeho terminál," vysvětluje Michal Vydra z firmy Austromar. Ta speditérům nabízí spojení po moři.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů