Čtvrtek, 28. března 2024

V Olomouckém kraji bude více kontejnerů na tříděný odpad

V Olomouckém kraji bude více kontejnerů na tříděný odpad

OLOMOUC -- Zhruba 500 nádob na tříděný komunální odpad získají letos na podzim obce v Olomouckém kraji. Vyplývá to z projektu, na němž Olomoucký kraj spolupracuje se společností EKO-KOM. Společnost na nákup kontejnerů věnuje tři miliony korun. Počet obcí, které se na projektu podílejí, se zvýší z 52 až na 120. Kraj ve spolupráci s Institutem komunitního rozvoje Ostrava rozjíždí i informační kampaň za téměř milion korun, jejímž cílem je zvýši zájem obyvatel o třídění komunálního odpadu.

"Cílem projektu je probudit v obyvatelích zájem o třídění odpadu a dovybavit obce kontejnery. V Olomouckém kraji je celkem 8500 kontejnerů na separovaný odpad, nejvíce na plasty a sklo. Naše společnost vloni zakoupila 405 nádob," řekl dnes novinářům koordinátor projektu ze společnosti EKO-KOM Petr Balner.

Podle něj se loni v Olomouckém kraji vytřídilo zhruba 14 124 tun odpadu, což je zhruba deset procent veškerého komunálního odpadu. Obyvatel kraje vytřídil zhruba 33,9 kilogramu za rok, což je v rámci republiky spíše podprůměrné číslo. vytříděný odpad končí na třídicích linkách v Jeseníku, Olomouci, Šternberku, Zábřehu či Přerově.

Obyvatele kraje čeká v příštích měsících také rozsáhlá kampaň, jejímž cílem je seznámit s důvody, možnostmi a nutností zapojit se do třídění komunálního odpadu. Bude stát 980 000 korun, peníze však půjdou z prostředků, jež kraji poskytla firma EKO-KOM.

"Zaměříme se zejména na obce a města, kde se zatím třídí méně. Součástí kampaně budou reklamní spoty, semináře pro starosty, soutěže pro školy, letáky, plakáty a podobně," uvedla Dana Diváková z Institutu komunitního rozvoje.

Navýšení počtu sběrných kontejnerů v kraji i kampaň na podporu třídění odpadu vítá Jiřina Popelková z Hnutí Duha v Olomouci. "Je potřeba, aby nádob bylo více a lidé k nim měli co nejblíže. Na problematiku je ale potřeba podívat se komplexně a cílem by mělo být snížení množství komunálního odpadu či podpora odbytu vytříděné suroviny a recyklovaných výrobků. Třídění není cíl, ale prostředek," řekla dnes ČTK.

Martina Šaradínová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů