Pátek, 29. března 2024

Soud zrušil stavební povolení

Soud zrušil stavební povolení
Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil dvě stavební povolení, která souvisejí s výstavbou továrny jednoho z největších investorů v zemi, továrny společnosti Nemak v průmyslové zóně u severočeského Mostu.
Jde o první rozhodnutí krajského soudu poté, co se do případu vložil Nejvyšší správní soud. Ten vyhověl námitkám proti stavebním povolením ze strany ekologických právníků a předchozí rozhodnutí ústeckých soudců zrušil. Zásadní rozhodnutí o stavebním povolení pro výstavbu samotné továrny zatím ale krajský soud nevynesl, rozhodnutí odložil na srpen.
Protože byla kvůli chybnému postupu úřadu stavební povolení neplatná od samotného počátku, soud zrušil dvě rozhodnutí na výstavbu komunikací postavených pro potřeby Nemaku. Soudci tak napodruhé potvrdili stanovisko právníků z Ekologického právního servisu.
"Obrátili jsme už na úřady, aby zahájily řízení o odstranění těchto staveb," uvedl Pavel Franc z Ekologického právního servisu s tím, že jde v obou případech o protiprávně postavené stavby.
Úřady zatím rozhodnutí krajského soudu nechtějí komentovat. "Zatím nemáme rozhodnutí soudu k dispozici, a proto nevíme, jaký bude náš další postup," uvedla mluvčí magistrátu v Mostě Alena Sedláčková.
Ekologové už také napadli u soudu nové stavební povolení z letošního června, které vydal Krajský úřad v Ústí nad Labem o dalším rozšíření továrny Nemaku. Podle ekologických právníků má i nové stavební povolení stejné chyby jako ty předchozí.
Soudní spory provázejí investici Nemaku na severu Čech od samého počátku. Zatímco Nejvyšší správní soud vyhověl stížnostem ekologů a sedláka Jana Rajtara z Havraně, který se stavbou továrny nesouhlasí, Ústavní soud zase odmítl stížnost proti nekonání referenda v Havrani, ve kterém se mělo o stavbě továrny hlasovat.
Nemak už do svého závodu v průmyslové zóně Joseph, která má mít plánovanou rozlohu až 190 hektarů, investoval přes dvě miliardy korun. Do pěti let chce firma vyrábět 1,6 miliónu motorových hlav a zaměstnat přes pět set lidí. Do deseti let pak Nemak hodlá investovat dalších sedm miliard a po rozšíření výroby zaměstnat přes třináct set lidí. Firma spory mezi úřady a ekology nekomentuje.
Zástupci kraje a politici tvrdí, že továrna mexického investora je pro sever Čech velmi významná kvůli vysoké nezaměstnanosti přesahující dvacet procent.
"Jde o strukturálně postižený region s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. V případě odchodu Nemaku z regionu do zahraničí pak hrozí nebezpečí dalších arbitráží," uvedl již dříve vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů