Čtvrtek, 28. března 2024

Produkce odpadů v ČR loni vzrostla o milion tun na 29,4 mil.tun

Produkce odpadů v ČR loni vzrostla o milion tun na 29,4 mil.tun

PRAHA -- Celková produkce odpadů v České republice loni 2004 činila 29,4 milionu tun, což bylo o milion tun více než v roce 2003. Přes 90 procent odpadů (26,6 milionu tun) vyprodukovaly podniky, zbytek byl komunální odpad. Produkce nebezpečných odpadů se zvýšila o 200 000 tun na 1,4 milionu tun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

I přes tento růst je však situace lepší než před několika lety. Například v roce 2000 se v Česku podle dřívějších statistických dat vyprodukovalo celkem 43,6 milionu tun odpadů, z toho nebezpečných odpadů bylo 2,6 milionu tun.

Produkce komunálního a živnostenského odpadu zůstává na zhruba stejné úrovni jako v roce 2003. Loni se zvýšila o kilogram na 279 kilogramů na obyvatele.

Data o komunálním odpadu tvoří údaje o odpadu z provozu domácností, odpadu z čištění veřejných komunikací a prostranství a při údržbě veřejné zeleně. Do živnostenského odpadu patří odpady podobné komunálnímu odpadu, které vznikají z nevýrobní činnosti a provozu živností, z úřadů a škol. Nebezpečného komunálního odpadu bylo v roce 2004 23 000 tun.

Využito loni bylo 7,4 milionu tun odpadů, což je o 2,3 milionu tun více než v roce předchozím. Poměr využívání odpadů proti jejich odstraňování byl 24 procent ku 23,4 procenta ve prospěch využívání odpadů. V roce 2003 ještě převažovalo odstraňování odpadů (30,7 procenta) nad využíváním odpadů (17,7 procenta).

Do ČR bylo loni podle statistik dovezeno téměř 321 000 tun odpadů. Z toho z členských zemí EU činil dovoz 320 200 tun. Mezi dovážené odpady patřily zejména železné a neželezné kovy, které tvořily 76 procent dovezených odpadů, dále papír a papírové obaly, skleněné obaly, plasty a plastové obaly a odpady z kožedělného, kožešnického a textilního průmyslu.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů