Pátek, 19. dubna 2024

Sázava zvolila pro tepelné hospodářství komplexní řešení

Sázava zvolila pro tepelné hospodářství komplexní řešení
Ekologické i ekonomické důvody nutí česká města stále více k naplňování energetických koncepcí, jejichž cílem je zabezpečit hospodárné nakládání s energiemi a zvýšit kvalitu životního prostředí. Úspornými opatřeními se daří snižovat náklady na energie a tím šetřit peníze z městských rozpočtů.

MÍSTO PARNÍHO SYSTÉMU TEPLOVODNÍ

Konkrétním příkladem města, které zefektivnilo své hospodaření s energiemi, je středočeská Sázava. Město s necelými čtyřmi tisíci obyvatel uspoří díky rekonstrukci tepelného hospodářství na nákladech za energie více než 1,5 miliónu korun ročně. Ve spolupráci se společností KOMTERM, která tento projekt pro město v loňském roce kompletně uskutečnila, nahradilo nákladný a ztrátový parní systém dodávky na teplovodní se současným zvýšením výrobní kapacity původního zdroje.

Nové řešení pro tepelné hospodaření, které instalovala tato společnost, nahradilo původní model založený na výrobě a dodávce tepla do města z vlastního zdroje a nákupem páry ze Skláren Kavalier. Kvůli ztrátám v parních rozvodech a vyšší nákupní ceně páry od dodavatele bylo město nuceno cenu tepla dotovat.

Při rekonstrukci tepelného hospodářství byly použity nejnovější technologické celky. Nákladnou páru se podařilo nahradit teplovodním systémem, zamezilo se ztrátám a uskutečnila se celá řada dílčích opatření, která zaručují další úspory energie. Důležitý je i fakt, že společnost KOMTERM jako nový nájemce sázavské kotelny, platí městu roční nájem ve výši 0,5 mil. Kč.

REÁLNÁ FINANČNÍ ÚSPORA

"Společnost pro nás připravila projekt na vysoké technické úrovni. Oceňujeme, že nám poskytuje komplexní službu, a to od vypracování projektu, přes realizaci úsporných technických opatření až po zajištění tepelného hospodářství, což nám přináší reálnou finanční úsporu," uvedl Jaroslav Fiala, starosta města Sázava.

Objekty zásobované teplem ve městě Sázava byly propojeny bezkanálovým předizolovaným potrubím. Současně se uskutečnila kompletní rekonstrukce plynové kotelny, byl instalován kotel o celkovém výkonu 2,5 MW a instalováno 31 předávacích stanic tepla. Celkové náklady na realizaci projektu činily 16,88 miliónu korun.

"Vážíme si důvěry zástupců města Sázava vůči naší společnosti a také toho, že se při rekonstrukci tepelného hospodářství rozhodli pro komplexní řešení. To bude městu dlouhodobě přinášet finanční profit," říká Ing. Vlastislav Vítů, obchodní ředitel společnosti KOMTERM. "Věřím, že se podobně racionálně začnou chovat i další česká města potýkající se se zbytečnými ztrátami při spotřebě energií," dodává Vítů.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů