Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nadační fond Zelený poklad vyhlašuje Soutěž „Zelená je zaHRAda“

Nadační fond Zelený poklad vyhlašuje Soutěž „Zelená je zaHRAda“

Má Vaše škola nebo školka ekologickou školní zahradu? Je načase se pochlubit! Nadační fond Zelený poklad vyhlašuje soutěž „ Zelená je zaHRAda“, přihlásit se mohou všechny školy a školky v Plzeňském kraji, jejichž zahrada je využívána k ekologické výchově. Přihlášky jsou ke stažení na www.zelenypoklad.org a termín pro zasílání přihlášek je 3O. leden 2006. Nejúspěšnější projekty budou představeny na slavnostní konferenci v květnu 2006, pro nejúspěšnější školu jsou připraveny i zajímavé věcné ceny jako je DVD přehrávač.
Dnes 13. září od 16 hod proběhne slavnostní vyhlášení Soutěže na „Garden party Nadačního fondu Zelený poklad“. Ta se koná přímo v ekologické školní zahradě 33. ZŠ (ul. Terezie Brzkové 31, Plzeň). Party se budou účastnit firemní dárci Nadačního fondu, ale i zástupci Krajského úřadu Plzeňského kraje a Města Plzně. Mimo slavnostního vyhlášení Vás zde čeká módní performance, přestavení ekologické školní zahrady, raut a další představení. V soutěžích se utkají dospělí s dětmi zjistí se, kdo má lepší ekologické znalosti.
Nadační fond Zelená poklad funguje od roku 1999, zřizovatelem je Město Plzeň, které je také jeho největším dárcem. Každoročně fondu věnuje 1 mil. Kč. Posláním nadačního fondu je podporovat projekty zaměřené na ochranu přírody, revitalizaci veřejných prostranství a ekologickou výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti.
Od roku 2004 je klíčovým programem Nadačního fondu „Zelené zahrady“ – tedy podpora vzniku ekologických školních zahrad. Tento program podporuje vznik ekologických školních zahrad v celém Plzeňském kraji. Financování programu je zajišťováno Městem Plzní (školní zahrady v Plzni), Plzeňským kraje a firmami Plzeňská teplárenská a.s., Plzeňská distribuce tepla, D P Rekont a dalšími.
Co je to ekologická školní zahrada?
Z neudržované a nevyužívané školní zahrady se za dobrovolnické pomoci mnoha rodičů, dětí i sousedů školy vybuduje přírodní zahrada. Děti tak mohou od jara do zimy pozorovat změny přírody, učí se pěstovat a poznávat rostliny, starají se o zahradu, krmí a pozorují zvířata. Mají zde bylinkovou zahrádku, kompost, palouček s lučními květinami a hmatovou stezku.
Aktuální grantová uzávěrka Nadačního fondu – Základní grantový program 30. září
je určena pro projekty zlepšující životní prostředí ve městě Plzni a je určená pro nevládní neziskové organizace a školy všech stupňů. Formulář žádosti je možné získat na www.zelenypoklad.org
 
Další informace:
Tereza Teuschelová
777 793 726
www.zelenypoklad.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů