Úterý, 23. dubna 2024

Z XII. konference „Toxicita a biodegradabilita odpadů a látek významných ve vodním prostředí“

Konané ve Výzkumném ústavu rybářském a hydrobiologickém Jihočeské univerzity
Z XII. konference „Toxicita a biodegradabilita odpadů a látek významných ve vodním prostředí“

Ve dnech 29.-31.8.2005 uspořádal VÚRH JU Vodňany (oddělení vodní toxikologie a nemocí ryb ve spolupráci s oddělením vědecko-technických informací) již XII.ročník odborné konference Toxicita a biodegradabilita odpadů a látek významných ve vodním prostředí. Na akci přijelo 40 účastníků z celé republiky i ze Slovenska. Předneseno bylo 24 příspěvků ve čtyřech tématických sekcích (Vliv cizorodých látek a jiných negativních faktorů na ryby, Monitoring cizorodých látek ve vodním prostředí, Testy toxicity a jejich využití v praxi, Biodegradabilita).

V doprovodné soutěži o Cenu Prof. Vladimíra Sládečka za nejlepší studentský a doktorandský příspěvek přitom zaznělo velmi kvalitních 12 prací. Odborná porota ve složení prof. Ing. P. Pitter, DrSc. (VŠCHT Praha), doc. Ing. P. Spurný, CSc. (MZLU Brno), prof. Ing. J. Matoušek, DrSc. (MU Brno) a RNDr. L. Raušerová, CSc. (VFU Brno) nakonec udělila první místo příspěvku MVDr. I. Kukletové (Výzkumný ústav stavebních hmot Brno) za práci s názvem Toxicita biologických pesticidů pro autotrofní organismy vodního prostředí, dále dvě druhá místa (MVDr. P. Mikulovi z VFU Brno za příspěvek Hodnocení xenoestrogenního potenciálu propylparabenu v testu na daniu pruhovaném a Mgr. V. Chrastnému z JU České Budějovice za práci Efekt povodní na změnu distribuce olova a kadmia v sedimentech vodárenské nádrže) a dvě třetí místa (Mgr. Z Pavlíčkové z Ostravské univerzity za práci Využití kmenů Salmonella typhimurium HisYG k hodnocení genotoxicity syntetických barviv a Ing. J. Nekovářové z VŠCHT Praha za příspěvek Baktericidní účinky ftalocyaninových preparátů).

Součástí konference byl i workshop Praktické zkušenosti v oblasti testů toxicity na vodních organismech, odborná exkurze a společenský večer. Z konference byl vydán sborník příspěvků, několik výtisků je ještě možno si dodatečně objednat u pořadatele konference. Akci bylo možno uspořádat díky laskavému pochopení vedení Střední rybářské školy a VOŠ ve Vodňanech, v jejíchž příjemných prostorách konference probíhala (včetně ubytování a stravování), dále se sponzorsky podílely organizace: Fisher Scientific , spol. s r.o. Pardubice, Městské rybářství Vodňany, Rybářské sdružení České republiky, Český rybářský svaz Praha a MŠMT ČR (výzkumný záměr MSM 6007665809). Všem patří naše poděkování.
Ing. Blanka Vykusová, CSc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů