Čtvrtek, 18. dubna 2024

Česko vzdalo jednání s unií o čističkách

Česko vzdalo jednání s unií o čističkách
Česká republika po konzultacích s Evropskou komisí nezahájí s Bruselem jednání o prodloužení přechodného období na stavbu čistíren odpadních vod.
"Evropská komise k prodloužení dojednaného termínu nevidí důvod," řekl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Znamená to, že všechny obce s více než dvěma tisíci obyvateli musí čistit splašky podle evropských norem do konce roku 2010. Česká vláda chtěla prodloužit tento termín o pět až deset let a uložila v červenci ministerstvům zemědělství a životního prostředí, aby otestovaly, jak by se k této možnosti postavil Brusel. Kabinet k tomu vedla obava, aby stát a obce měly na čistírny dost peněz.
Podle posledních odhadů je zapotřebí v následujících pěti letech investovat 61 miliard korun. Zhruba dvě stě obcí přitom ještě nezačalo ani s přípravami. Ačkoli by se mohlo zdát, že na čistírny je do roku 2010 ještě dost času, opak je pravdou. Příprava a stavba trvá tři, spíše čtyři roky.
"Pokud nám nepomůže stát nebo unie, není v našich silách to stihnout," tvrdí třeba Jiří Štibřík, místostarosta severočeské Raspenavy, která nemá sto miliónů korun na čistírnu a kanalizaci.
"Termín roku 2010 je ještě splnitelný," řekl včera Pavel Punčochář, vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstva zemědělství. Tomáš Novotný z Ministerstva životního prostředí uvedl, že od roku 2007 by z evropských fondů mělo jít na životní prostředí až 33 miliard korun, takže peněz na čistírny by měl být dostatek.
Novotný upozornil, že by se tato částka mohla výrazně snížit, pokud by Česko žádalo kvůli čištění splašků úlevy. "Problém s čistírnami stejně musíme vyřešit," zdůraznil Novotný.
Pokud by česká vláda zahájila jednání s Evropskou komisí, prodloužení přechodného období by musely schválit všechny členské státy. A Brusel se obával, aby i další země nechtěly nějakou úlevu jako Praha. Česko přitom před vstupem do Evropské unie samo navrhlo, že čistírny postaví do roku 2010. Pokud termín nestihne, hrozí republice citelná pokuta.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů