Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dům umění vystavuje snímky Antonína Kratochvila

Dům umění vystavuje snímky Antonína Kratochvila
Retrospektivu díla světově proslulého fotografa Antonína Kratochvila, žijícího v USA, připravil brněnský Dům umění. Obsahuje ukázky z několika cyklů osmapadesátiletého lovosického rodáka, které vznikaly od konce sedmdesátých let po současnost na různých místech několika kontinentů.
Kratochvil fotografoval například znečištění Kaspického moře radioaktivitou po černobylském výbuchu, poničená města na Ukrajině, devastaci deštných pralesů, noční život v Moskvě či nejchudší obyvatele Rumunska. Nechybějí šokující snímky obětí AIDS v Zimbabwe, obléhání Basry či stav Srí Lanky bezprostředně po zásahu ničivou mořskou vlnou.
Fotograf plánuje i cestu do zatopeného New Orleansu. "Ale zatím mám závazky a ty nerad ruším. Ale je jasné, že to tam zdaleka neskončilo. Chci hlavně zobrazit psychologický dopad," řekl včera Kratochvil.
Samostatná výstavní místnost v Domě umění je věnována i portrétní fotografii - Kratochvil zachytil například rockera Keitha Richardse, režiséra Tima Burtona, amerického herce Billyho Boba Thortona, jeho francouzského kolegu Jeana Rena a při natáčení filmu Svůdná krása režiséra Bernarda Bertolucciho i hlavní představitelku Liv Tylerovou. Při pražském natáčení thrilleru Z pekla zachytil herce Johnnyho Deppa.
Kratochvil, který z Československa emigroval v roce 1967, obdržel řadu světových ocenění, například Rockefellerovy nadace či World Press Photo v letech 1997, 1998 a 2003, roku 1999 jej časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů