Sobota, 20. dubna 2024

Firma CE WOOD napadla výběrová řízení Lesů ČR žalobami u soudu

Firma CE WOOD napadla výběrová řízení Lesů ČR žalobami u soudu
Lesnická firma CE WOOD napadla výběrová řízení státního podniku Lesy České republiky na práce v lesích žalobami u Krajského soudu v Hradci Králové. Podle podniku státní lesy porušily zákon o zadávání veřejných zakázek, a tendry v hodnotě několika miliard korun tak nejsou platné. Lesy ČR jakékoliv porušení zákona odmítly. CE WOOD, největší soukromá lesnická firma v zemi, se druhého kola tendrů, které skončilo v pondělí, nezúčastnila. V prvním kole v březnu neuspěla.

"Tendry jsme napadli žalobami a chceme, aby je soud prohlásil za neplatné od samého počátku. Současně se snažíme přimět Lesy ČR organizovat výběrová řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek," oznámil generální ředitel CE WOOD Václav Šebek.

Podle Lesů ČR se na podnik zákon o zadávání veřejných zakázek nevztahuje. "Zákon jsme tak ani porušit nemohli. Jsme podnikatelský subjekt jako každý jiný. Nejsme navázáni na státní rozpočet, stát za naše závazky neručí a ani my neručíme za závazky státu. Věříme, že soudy nám dají za pravdu," řekl mluvčí Lesů ČR Lubomír Šálek.

Podle CE WOOD také není způsob výběru smluvních partnerů Lesů ČR transparentní a vytváří prostor pro korupci. "Ve druhém kole výběrových řízení došlo v podstatě jen ke kosmetickým úpravám v rozdělení zakázek," řekl Šebek. Šálek k tomu uvedl, že principy výběrového řízení schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a podnik je dodržel. "Tvrzení o kosmetických úpravách v rozdělení zakázek je nesmyslné. Pro všechny soutěžící byla startovní čára stejná," řekl Šálek.

Výsledky tendrů vyhlášené v pondělí se týkaly prací na 37 procentech ploch státních lesů, celkem šlo asi o 500.000 hektarů. Největší plochy k hospodaření získaly Lesní společnost Plasy, Jihočeské lesy České Budějovice, Lesní společnost Hradec Králové, LESS&FOREST z Bohdanče na Kutnohorsku a firma Uniles z Rumburku.

Výběrovými řízeními a novými smlouvami chtějí LČR získat větší podíl ze zisku na obchodování se dřevem. Do budoucna by Lesy ČR chtěly samy obchodovat s asi 40 procenty dřeva vytěženého ve státních lesích, zatímco před tendry to bylo jen šest procent.

Loni LČR zvýšily čistý zisk trojnásobně na 469 milionů korun při tržbách 4,64 miliardy korun. Od dubna podnik řídí nový generální ředitel Vladimír Blahuta.

Zdroj: http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů