Čtvrtek, 28. března 2024

Příroda není na jedno použití

Příroda není na jedno použití
LIBEREC - I letos pořádá ZO ČSOP Armillaria tradiční podzimní akci – setkání s řediteli a dalšími zástupci škol a s příznivci projektu „Příroda není na jedno použití aneb Recyklace odpadů na Liberecku“. Setkání se koná v pátek 30.9.2005 od 10.00 do 20 00 hodin a v sobotu 1.10.2005 od 10.00 do 16.00 hodin v Centru občanských iniciativ v Konopné ulici, v Liberci - Ruprechticích.

Tématy akce jsou letos nejen odpady a jejich recyklace, ale i dřevo – krásný přírodní a trvanlivý materiál, stromy, parky a zeleň – např. i ovocné sady v krajině. Akce je pořádána díky podpoře projektu v rámci společného programu ČSOP a Lesů ČR "Dřevo 2005". Těšíme se na každého účastníka, i pokud se o tyto problematiky teprve začíná zajímat. K dispozici bude poradna i vzorky ekologicky šetrných výrobků k prodeji.

„Projekt "Příroda není na jedno použití" běží již 12. rokem na základních školách a letos bychom ho rádi rozvinuli na středních školách, abychom mohli více motivovat studenty a veřejnost v jejich okolí ke třídění odpadů a jejich prostřednictvím působit i na další dospělé lidi“, uvedla předsedkyně organizace Mgr. Květa Morávková.

Část programu tedy bude věnována představení projektu pro střední školy po názvem "Pojďte s námi třídit", schválený a financovaný z programu EU Mládež. Jako hosté zde budou studenti pražské střední školy, kteří vyhráli soutěž "Odpad je surovina", kterou uspořádalo o.s. Arnika.

Hlavním společenským bodem programu bude od 13.00 hodin poděkování školám, sponzorům a ostatním podporovatelům. „Chceme využít této příležitosti k vytvoření bližšího kontaktu se všemi, kteří jsou v projektu a v soutěži zapojeni,“ sdělila Morávková. "Zazní informace o dosavadním průběhu projektu a o připravovaných aktivitách na tento školní rok."

Akce je příležitostí nejen k setkání, ale i k novým nápadům a novým pohledům na problematiku odpadů, stromů, zeleně i dřeva jako přírodního materiálu i trvalého průvodce lidské civilizace.V tomto duchu bude představen např. projekt „Paní Bříza“ (ZŠ Vrchlického) a projekt „Parky pro lidi v Euroregionu Nisa“ (Armillaria).

V době od 10 do 17 (v sobotu do 16) hodin bude pro všechny připraven zajímavý celodenní program. Během dne proběhnou kulturní vystoupení, workshopy, různé hry, soutěže a hlavně tvůrčí dílny pro děti, kde si pod odborným vedením budou moci vyrobit výrobky z přírodních materiálů pro sebe i své blízké.

Účastníky prosíme o vlastní přezůvky a mohou si přinést např. zajímavé jablko – z vlastní zahrádky, chtějí-li určit odrůdu od odborníka. Vítáno je i vlastní tričko k obatikování, suché pečivo pro zvířata nebo doma překážející knížky. Plánován je podvečerní páteční oheň s kytarou a opékáním dobrůtek na ohni. (max. do 20 h).

více informací Vám rádi poskytnete na tel. 602 154 091

Mgr. Květa Morávková – předsedkyně ZO ČSOP Armillaria
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů