Čtvrtek, 28. března 2024

Česká republika získala European EMAS Award 2005

Česká republika získala European EMAS Award 2005
Česká republika získala na Konferenci EMAS 2005 v rakouském Villachu „European EMAS Award 2005 for Member State“, informuje Ing. Hradec, ředitel CENIA, české informační agentury životního prostředí.

Cenu udělilo Generální ředitelství pro životní prostředí Evropské komise a Spolkové ministerstvo životního prostředí Rakouska, organizátor konference. Cena je určena novému členskému státu Evropské unie s největším počtem organizací s ověřeným EMAS k 1. září 2005 a je také oceněním informační a věcné podpory, kterou Česká republika programu EMAS věnuje. Výtvarné dílo, které ji představuje, vytvořila rakouská firma z materiálů určených k recyklaci, zejména ze skel kopírovacích strojů (obrázek viz www.cenia.cz).

EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) je systém řízení podniku s ohledem na životní prostředí zaváděný v Evropské unii podle Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 761/2001. Zavedení systému umožňuje podnikům snižovat jejich negativní dopad na životní prostředí. Česká republika jako nečlenská země EU se přihlásila k programu EMAS v roce 1998 a vytvořila Národní program EMAS. Gestorem programu je Ministerstvo životního prostředí, výkonným orgánem je Agentura EMAS, která působí v rámci CENIA, české informační agentury životního prostředí. Agentura EMAS je registračním místem pro podniky se zavedeným a ověřeným systémem, zajišťuje odbornou a manažerskou činnost programu EMAS v ČR. Letos v březnu registrovala dvacátý podnik se zavedeným EMAS.

Aktivní přístup k programu EMAS v České republice byl již oceněn udělením EMAS Award 2002 podniku Barum Continental, a.s. Barum byl vůbec první firmou z nečlenské země EU, která takové ocenění obdržela. Na konferenci ve Villachu získaly nominační národní ceny EMAS Award dva české podniky: AQ – test, spol. s r.o.; ŽS Brno, a.s.

Kontakt:
Mgr. Martin Štěpánek – tiskový mluvčí
mail: martin.stepanek@cenia.cz , tel.: 420 267 225 239

Ing. Jan Klášterka – Agentura EMAS
mail: jan.klasterka@cenia.cz , tel.: 420 267 225 347

CENIA, česká informační agentura životního prostředí
Kodaňská 10, 100 10 Praha 10
www.cenia.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů