Pátek, 29. března 2024

Nové cíle pro obalové odpady

Nová směrnice aktualizuje a zpřísňuje dřívější směrnici z roku 1994.
Nové cíle pro obalové odpady

Členské státy EU měly do poloviny srpna (konkrétně 18. 8.) převést směrnici 2004/12 o obalech a odpadech z obalů do národních právních řádů a stanovit nové, vyšší cíle pro recyklaci a využití těchto odpadů. Zatím však tento úkol splnilo pouze Rakousko, Česká republika, Německo, Lucembursko a Velká Británie.
Nová směrnice aktualizuje a zpřísňuje dřívější směrnici z roku 1994. Jejím cílem je další snižování negativních vlivů na životní prostředí, které způsobuje skládkování a spalování odpadů z obalů a výroba nových materiálů. Nových cílů by mělo být dosaženo v období 2008-2015. Proti členským státům, které lhůty pro provedení směrnice nedodrží, může Komise zahájit řízení pro porušení povinnosti.

Nová směrnice o obalech (směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/12/ES ze dne 11. února 2004, kterou se mění směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech) stanovuje v oblasti recyklace odpadů téměř dvojnásobně vyšší cíle a zpřísnění vyžaduje i v otázce jejich využívání. Materiály Evropské komise přitom za využívání označují především získávání energie z odpadů při jejich spalování ve spalovnách odpadu, které vyrábějí energii.

Zatímco starší směrnice z poloviny devadesátých let nařizovala recyklovat pětadvacet procent odpadů, ta současná počítá minimálně s 55 procenty. Jednotlivé země se limity zavázaly dodržet do roku 2008, respektive 2015. Češi, Kypřané, Estonci, Maďaři, Litevci, Slováci a Slovinci mají na splnění závazku ještě necelých pět let, Řekové, Irové a Portugalci šest. Malťané si jako cílové datum stanovili rok 2013, Poláci 2014 a Lotyši 2015. Řada zemí Unie plní nové kvóty pro recyklování naopak už v současné době. Podle statistik jsou evropskými přeborníky v recyklaci obalů Němci, kteří znovu využijí 74 procent použitých obalů. Právě Německo však také patří k největším producentům odpadu v Evropské unii. Hned za Němci následují v recyklaci Belgičané (70 procent), Rakušané (66 %) a Švédové (65 %). Jen zhruba třetinu obalů zatím recyklují v Irsku, Řecku a Portugalsku.

Směrnice rovněž upřesňuje definici obalů a umožňuje, aby byla některá ustanovení provedena na základě dobrovolných dohod. Nových cílů má být dosaženo v letech 2008 až 2015 podle toho, jaké lhůty mají jednotlivé členské státy stanoveny (tab. 1).

Recyklace odpadů umožnila ve srovnání se scénářem, kdy se recyklace nepoužívá, ušetřit přibližně 0,6 % celkových emisí skleníkových plynů v EU za cenu cca 500 milionů eur v roce 2001. Průměrné náklady na snížení jedné tuny CO2 recyklací odpadů se zvýšily z 12 eur za tunu v roce 1997 na 23 eur za tunu v roce 2001. Z hlediska nákladů se recyklace odpadů stává efektivní možností jak snižovat emise skleníkových plynů.

Tab.1, 2

Další informace jsou uvedeny na: http://europa.eu.int/comm/environment/waste/index.htm

Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů