Úterý, 23. dubna 2024

Ochránci přírody sledují ptačí kolonie

Ochránci přírody sledují ptačí kolonie

Plzeňští ochránci přírody v těchto dnech více sledují ptačí kolonie a zejména zimoviště vodních ptáků na Berounce. Podle doporučení ministerstva životního prostředí mají preventivně monitorovat pohyb volně žijících ptáků. Jejich pozorování souvisí s preventivními opatřeními proti viru ptačí chřipky. Ochránci přírody proto podle okroužkování zjišťují, odkud ptáci na zimu přilétli.
"Podobné monitorování děláme každý rok, abychom věděli, odkud sem ptáci přilétají. Teď jejich pohyb sledujeme ve větší míře a také si všímáme všech možných okolností," řekl dnes šéf záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň. Podle něj není kvůli ptačí chřipce žádný důvod k panice. "Je ale třeba být připravený," uvedl.
Na zimovišti na Berounce v Plzni bývá v zimě kolem stovky labutí a několik set kachen, kormoránů a dalších vodních ptáků. V současné době se sem začínají stahovat severští ptáci z Norska, Finska a Polska, které jsou zatím z hlediska výskytu ptačí chřipky bezpečné. Ornitologové předpokládají případnou větší pozorovací aktivitu na jaře. Na hnízdiště se budou vracet tažní ptáci, kteří jsou nyní v rizikovějších oblastech na jihu.
V souvislosti s ptačí chřipkou vyjíždějí nyní pracovníci záchranné stanice v Plzni častěji i k uhynulým ptákům ve městě. "Lidé víc volají, v minulých dnech jsme měli tři výjezdy k mrtvým holubům a hrdličce," řekl Makoň. Ptáky odvezl na pitvu, u některých se ukázalo, že uhynuli například po srážce s autem.

Zdroj: www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů