Pátek, 19. dubna 2024

Strana zelených: schválená chemická legislativa REACH je velkým ústupkem od původního záměru

Strana zelených: schválená chemická legislativa REACH je velkým ústupkem od původního záměru
 Strana zelených ČR vítá schválení nové chemické legislativy (tzv. REACH) Evropským parlamentem. Zároveň však varuje, že schválená podoba nedokáže dostatečně chránit životní prostředí a lidské zdraví. Ačkoliv europoslanci doplnili do textu povinné nahrazení rizikových látek bezpečnějšími alternativami, představuje schválený text velký ústupek od původního záměru identifikovat a postupně stáhnout z trhu nebezpečné chemické látky vyráběné a používané v Evropě. Strana zelených vyzývá vládu ČR, aby její zástupci v Radě ministrů trvali na rozšíření požadovaných informací o chemických látkách tak, aby bylo možné identifikovat všechny nebezpečné látky.

„Část europoslanců, včetně českých, evidentně vyšla vstříc zájmům chemického průmyslu, který v uplynulých letech organizoval mohutnou kampaň proti zvyšování bezpečnosti práce a posilování lidského zdraví. Nejen že nerespektovali doporučení předních evropských odborníků a lékařů na zdokonalení systému REACH, ale REACH naopak dále oslabili. Přijatý text tak sice předpokládá ukončení výroby a používání rizikových chemických látek, ale současně znemožňuje identifikaci těchto látek. Průmyslové podniky totiž budou mít u velké většiny látek za povinnost hlásit jen údaje jako např. bod varu, ale již ne např. jejich toxicitu,“ komentoval hlasování Petr Hrdina ze Strany zelených.

Důsledkem používání chemických látek bez zkoumání jejich dopadů na lidské zdraví byly v minulosti velké problémy např. s DDT, PCB, freony či azbestem. I dnes u 90% látek nejsou známy jejich vlivy na lidské zdraví, a proto jsou průmyslem používány ve velkém množství látky, které se hromadí v lidském těle či které poškozují hormonální soustavu člověka. REACH měl používání nebezpečných látek eliminovat, verze schválená v 1. čtení však toto nedokáže.

Kontakty

Petr Hrdina
Murmanská 13/1246
100 00 Praha 10
mob. 420 723 591 879
petr.hrdina@zeleni.cz


Džamila Stehlíková
místopředsedkyně Strany zelených
pro styk s veřejností
Murmanská 13/1246
100 00 Praha 10
mob. 420 724 207 917
dzamila.stehlikova@zeleni.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů