Sobota, 20. dubna 2024

Nové knihy - Napříč společenskou odpovědností firem

Nové knihy - Napříč společenskou odpovědností firem
Místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn minulý týden pokřtil publikaci "Napříč společenskou odpovědností firem", která nabízí českým firmám první souhrnný přehled problematiky označované často také anglickým pojmem CSR (corporate social responsibility, v češtině SOF). První ucelený přehled tematiky CSR je k dispozici pro firmy zdarma. Publikaci vydává AISIS o. s., Fórum dárců a společnost Philip Morris ČR.

"Koncept společenské odpovědnosti firem k nám přišel ze zahraničí - je uplatňován především v zemích Evropské unie. Ale i mnohé české firmy jej už berou za svůj – to znamená, že jsou ochotny dodržovat hodnoty jak na business úrovni, tak vůči prostředí, kde působí," říká ředitelka Fóra dárců Pavlína Kalousová.

Koncept společenské odpovědnosti (SOF) zahrnuje firemní chování vůči obchodním partnerům a zaměstnancům, a také vůči životnímu prostředí a komunitě, kde firma působí. O ochotě firem dodržovat pravidla slušného chování svědčí nejen rostoucí objemy prostředků na firemní dárcovství, které je jednou z důležitých složek SOF, ale třeba také fakt, že nemálo firem už této oblasti své činnosti věnuje samostatný SOF report.

Jaké jsou zkušenosti s aplikací konceptu SOF u nás? A co o něm soudí neziskové organizace? Jaká je role SOF pro firemní komunikační aktivity? Na to vše dává publikace "Napříč společenskou odpovědností firem" odpověď. Obsahuje také případové studie, podrobný slovník pojmů a téměř 70 odkazů na další organizace a literaturu. Kolektiv autorů tvoří nejen akademičtí odborníci, ale také lidé a organizace s dlouholetou praxí v oboru. Zároveň s publikací jsou spuštěny také internetové stránky www.sof.cz, na nichž lze získat publikaci zdarma v elektronické formě.

Vydání publikace je součástí společného projektu občanského sdružení AISIS, Fóra dárců a společnosti Philip Morris ČR. Kromě nové publikace a internetových stránek projekt zahrnuje také kulatý stůl na téma Společenská odpovědnost firem.

Další informace získáte:
www.sof.cz   
www.donorsforum.cz   
www.pmintl.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů