Sobota, 20. dubna 2024

Bohdanečský rybník je od čtvrtka národní přírodní rezervací

Bohdanečský rybník je od čtvrtka národní přírodní rezervací

Bohdanečský rybník na Pardubicku, který před víc než 500 lety vybudovali páni z Pernštejna, se od čtvrtka stal národní přírodní rezervací. V praxi to například znamená, že v této přírodně cenné lokalitě u Lázní Bohdaneč nebudou moci lidé přikrmovat zvěř bez souhlasu úřadů.

Bez povolení lidé nebudou smět na rybník a okolní vodní plochy ani vypouštět uměle odchované kachny, citovala ČTK z nové vyhlášky mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Lokalita Bohdanečský rybník o rozloze 306 hektarů patří od loňského roku mezi čtyři desítky ptačích území Natura 2000 České republiky. Chráněn byl rybník i dříve, a to kvůli okolním mokřadům, rákosinám a podmáčeným loukám, které poskytují domov širokému spektru opeřenců. Území je významným hnízdištěm, shromaždištěm, tahovou zastávkou i zimovištěm celkem 168 druhů, z nichž řada je vzácná.

Na seznam chráněných lokalit evropské sítě Natura 2000 se Bohdanečský rybník spolu se sousedním rybníkem Matka a soustavou Zábranských rybníků dostal jako místo, kde žije šest až deset párů velmi vzácných chřástalů kropenatých. Sousedy jim tam jsou bukači a bukáčci, lejskové bělokrcí, slavíci modráčci a dva druhy motáků.

Letos z Bohdanečského rybníka rybáři vylovili zhruba 30 tun ryb, z velké části kaprů. Jde asi o desetinu roční produkce firmy Rybniční hospodářství, která na něm hospodaří. Pravidla rybářům určuje nájemní smlouva s Agenturou ochrany přírody a krajiny. Jednatel společnosti Adolf Vondrka ČTK řekl, že se rybáři do konfliktu s ochranáři nedostávají. "Nijak se to netluče, naše cíle jsou totiž hodně shodné," konstatoval.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů