Čtvrtek, 28. března 2024

Hodnocení stavu životního prostředí v Evropě a analýza jednotlivých zemí Evropskou agenturou životního prostředí - pozvánka na tiskovou konferenci CENIA

Hodnocení stavu životního prostředí v Evropě a analýza jednotlivých zemí Evropskou agenturou životního prostředí - pozvánka na tiskovou konferenci CENIA

Dne 29.11.2005 zveřejnila v Bruselu Evropská agentura pro životní prostředí (EEA)  publikaci Životní  prostředí v Evropě - Stav a výhledy 2005. Jedná se o komplexní zhodnocení stavu životního prostředí v Evropě, které EEA předkládá v rámci svého mandátu každých pět let.

Cílem zprávy je informovat politické činitele i veřejnost o tom, jak úspěšně je realizována politika životního prostředí Evropské unie i jednotlivých členských států, v jakých oblastech bylo dosaženo největšího pokroku a naopak na jaké problematické oblasti bychom se měli zaměřit a dosáhnout v nich zlepšení. Kromě přehledného zhodnocení stavu všech složek životního prostředí nabízí publikace standardizované analýzy jednotlivých zemí vycházející z devíti ukazatelů obsažených v základní sadě indikátorů EEA.

Přes dosažený pokrok v některých oblastech zpráva varuje před nadměrným uvolňováním skleníkových plynů, způsobujících klimatické změny, před přečerpáváním  přírodních zdrojů a dalšími problémy.

 Česká republika je na jedné straně kladně hodnocena např. za snížení emisí skleníkových plynů, na druhé straně je však zřejmé, že hodnoty měrných emisí na obyvatele stále zůstávají nad průměrem zemí EU-15,  energetická náročnost je vysoká (60 % nad průměrem  zemí EU) a  využití obnovitelných zdrojů je nízké.

Zpráva Životní  prostředí v Evropě - Stav a výhledy 2005 bude podrobně představena na tiskové konferenci CENIA, která se bude konat  dne 7.12.2005  od 13.00 v Ramada Grand hotel Symphony, Václavské nám. 41 v Praze 1. Tiskové konference se zúčastní programový ředitel EEA, zodpovědný za přípravu zprávy pan Jack Martin, zástupce Ministerstva životního prostředí a ředitel agentury CENIA Ing. Jiří Hradec.

Dotazy ke zprávě i konferenci je možné adresovat na Mgr. Martina Štěpánka, tel. 267 225 239, E-mail: Martin.Stepanek@cenia.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů