Pátek, 29. března 2024

Kotle na tuhá paliva jdou na dračku

Kotle na tuhá paliva jdou na dračku
Výrobci kotlů pro spalování tuhých paliv zažívají neuvěřitelný boom. Po více než deseti letech lidé znovu objevují půvab vytápění uhlím, dřevem, koksem, biomasou. "Není divu, ceny plynu vedou lidi ke změně palivové základny," vysvětluje sekretář Asociace podniků topenářské techniky Josef Žďárský. "Letošní statistiky ještě neznáme, ale už loni se poměr změnil o bezmála tři procenta v neprospěch ušlechtilých paliv," připojil.
"Poptávka po kotlích na pevná paliva je ve druhém pololetí enormně vysoká," uvedl Roman Boczek, ředitel závodu Viadrus společnosti ŽDB Bohumín. Tato firma je lídrem domácího trhu, a pro příští rok kalkuluje dokonce s jedenáctiprocentním navýšením produkce těchto výrobků.
"Nestačíme pokrývat zájem odběratelů," vyjádřil současný stav také Zdeněk Eichler, technický ředitel společnosti Dakon, jež patří do skupiny Bosch-Buderus. "I kdybychom vyráběli dvojnásobné množství, snadno bychom ho prodali doma nebo v zahraničí," připojil.
Nebývalý zájem o hnědé i černé uhlí registrují všechny důlní společnosti. České lesy pomalu nestačí uspokojovat zájem o palivové dříví. Podle statistik ČSÚ topí pevnými palivy zhruba pětina českých a moravskoslezských domácností, zejména na venkově. Zahalí se proto vesnice znovu do oblak nedýchatelných kouřových zplodin?
Analýza, kterou pro Ministerstvo životního prostředí vypracoval nedávno Státní zdravotní ústav, vykazuje nejhorší ovzduší v obcích, v nichž převažuje spalování hnědého uhlí.
Mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová vidí řešení problémů v zavedení ekologické daňové reformy. "Ta by měla, pokud ji vláda schválí, zvýhodňovat otopné systémy šetrnější vůči životnímu prostředí," připojila.
"Moderní kotle na pevná paliva mají výrazně vyšší účinnost, lépe spalují palivo, poskytují daleko lepší uživatelský komfort," uvádí Jiří Dvořák, vedoucí zkušebny kotlů Zkušebního ústavu strojírenského v Brně. To ovšem platí pouze v případě, že jejich uživatelé nespalují odpady, plasty, pryž nebo jiné nevhodné a nebezpečné materiály.
"Nově konstruované kotle na hnědé uhlí ani nedovolují spalovat odpady, jejich částečnou nevýhodou je však vyšší cena," připojuje energetický auditor Vladimír Vlk.
Přesun zájmu spotřebitelů ke zdrojům pro spalování pevného paliva je silným impulsem podporujícím domácí produkci veškeré topenářské techniky.
"Například bohumínský Viadrus letos přijal už 200 nových zaměstnanců pro výrobu malých a středních kotlů na pevná paliva. Počet svých pracovníků zvýšil rovněž valašskomeziříčský producent OPOP, jak potvrdil jeho ředitel Michal Dostál. Investicemi, růstem produktivity práce i přijímáním nových zaměstnanců hodlá uspokojit vzrůstající poptávku krnovský Dakon.
"Máme nyní mimořádnou šanci k průniku na západoevropské trhy palivy," je přesvědčen Boczek. "Evropská populace stárne, ekonomická situace mnohým důchodcům nedovoluje vytápění zdražujícím se plynem, proto hledají lacinější způsoby. Českým výrobcům kotlů se tím odkrývají mimořádné příležitosti. Jestliže jsme letos prodali do Dánska 200 našich kotlů, pro příští rok počítáme s šestinásobným zvýšením. Ještě strmější trend zaznamenáváme v exportu do Německa," připojil.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů