Čtvrtek, 28. března 2024

V kraji se třídí nejméně odpadu

V kraji se třídí nejméně odpadu

Sokolov - V třídění odpadu je Karlovarský kraj na posledních místech v Česku. Zatímco v průměru loni každý obyvatel České republiky vytřídil 33,9 kilogramu využitelného odpadu včetně kovů, v kraji to bylo jen 16,44 kilogramu, nejméně v zemi. Bez započítání kovů je kraj na předposlední příčce s 11,73 kilogramu vytříděných plastů, skla a papíru. Uvedli to včera zástupci společnosti EKOKOM na semináři pro představitele samosprávy v Sokolově.

Podle regionálního manažera firmy EKOKOM Luďka Königsmarka je zaostávání Karlovarského kraje za celostátním průměrem dáno zřejmě tím, že s tříděním se zde začalo později než jinde.

"V Plzeňském kraji nebo v Praze se začalo třídit už před lety, a tak se podíl tříděného odpadu zvyšuje déle. Karlovarský kraj sice začal pozdě, ale zase množství tříděného odpadu roste rychleji," uvedl Königsmark. Přitom podmínky pro třídění odpadu jsou v kraji v současné době dobré a například počet obyvatel na metr krychlový odpadových nádob je v kraji o devět procent vyšší, než je republikový průměr.

Semináře pro představitele samospráv doplní propagační akce pro veřejnost a školy. Obce ale budou moci získat zdarma i separační nádoby.

"Pro kraj se počítá s částkou řádově tří milionů korun," doplnil Königsmark.

Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů