Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Olomouckém kraji nejvíce třídí odpad Ostružná a Jeseník

V Olomouckém kraji nejvíce třídí odpad Ostružná a Jeseník

OLOMOUC -- Nejvíce odpadu v přepočtu na jednoho obyvatele třídí mezi menšími obcemi Ostružná na Jesenicku a mezi většími obcemi a městy vede Jeseník. Vyplývá to ze soutěže, kterou pořádal Olomoucký kraj se společností EKO-KOM. Mezi nejúspěšnějších šest obcí kraj rozdělí 120 000 korun.

"V rámci projektu na třídění odpadu jsme ušetřili peníze, které jsme se rozhodli rozdělit mezi obce, jež třídí nejvíce odpadu. Nejsou to sice vysoké částky, vítězové v jednotlivých kategoriích obdrží 30 000 korun. Odměny považujeme za motivační," řekla dnes novinářům náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Jitka Chalánková.

Mezi obcemi do 3000 obyvatel se za Ostružnou umístily obce Čelechovice a Branná, v kategorii větších měst přední příčky za Jeseníkem obsadily Lutín a Uničov.

"Třídění odpadu se snažíme podporovat. Budujeme na vlastní náklady podzemní kontejnery, odbor životního prostředí dělá propagační akce ve školách. Obyvatelé místních částí dostávají zdarma pytle na tříděný odpad," řekla dnes ČTK starostka Uničova na Olomoucku Jarmila Kaprálová.

Podle ní obec ročně na třídění odpadu věnuje přes 554 000 korun. Od společnosti EKO-KOM a za prodej tříděného papíru a skla získá 731 000 korun. Loni lidé v Uničově a okolí vytřídili 197 tun papíru, 408 tun plastů a 386 tun skla.

Olomoucký kraj letos připravil pro obyvatele rozsáhlou kampaň, jejímž cílem je seznámit lidi s problematikou třídění komunálního odpadu. Vedení Olomouckého kraje se na realizaci kampaně dohodlo s Institutem komunitního rozvoje z Ostravy. Kampaň stojí 980 000 korun, peníze jdou z prostředků poskytnutých Olomouckému kraji firmou EKO-KOM. Na podzim obce získaly zhruba 500 nádob na tříděný odpad. Podle Chalánkové se na třídění podílejí téměř všechny.

Martina Šaradínová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů