Čtvrtek, 28. března 2024

HN: ÚOHS nezrušil platnost tendrů Lesů ČR, státu hrozí žaloby

HN: ÚOHS nezrušil platnost tendrů Lesů ČR, státu hrozí žaloby
PRAHA - Státu hrozí žaloby o miliardy korun kvůli sporu s lesnickými firmami. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nezrušil platnost výběrových řízení státního podniku Lesy ČR, které přitom za neprůhledné považuje i Evropská komise. Nově uzavřené smlouvy na lesnické práce, uzavřené podle výsledků údajně netransparentních výběrových řízení, tak k 1. lednu vstoupily v platnost. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

"Nemůžeme tendry zrušit, to přísluší jedině soudu," uvedl předseda ÚOHS Martin Pecina. "Od 1. ledna tedy musí všechny smlouvy platit, i když stanovisko Bruselu bereme velmi vážně," dodal. Evropská komise v polovině prosince uvedla, že Lesy ČR při zadávání veřejných zakázek se vší pravděpodobností nedodržely předpisy EU.

Zákon umožňuje zrušit výběrové řízení v okamžiku, kdy nejsou uzavřeny smlouvy. "Tento případ se týká již uzavřených smluv," řekl ČTK v reakci na článek HN šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Podle něj je tedy další postup naprosto běžný, a to buď konstatování chyby při tendru, které nemusí skončit sankcí, nebo pokuta. "Pokud se dozvíme (ve správním řízení), že výběrové řízení bylo špatné, máme možnost udělit pokutu až do výše pěti procent z ceny zakázky," upozornil Pecina.

Podnikatelé v tom případě hodlají na státu požadovat odškodné za to, že přes kritiku Bruselu nové smlouvy potvrdil. "Následky toho, že smlouvy od Nového roku platí, ponesou státní úřady. Jen naše firma bude požadovat odškodné - zřejmě především od státních lesů, které může přesáhnout jednu miliardu korun," uvedl ředitel firmy CE WOOD Ivan Doubrava. CE WOOD byla v minulosti významným dodavatelem lesnických prací pro Lesy ČR. Na tendry si dokonce stěžovala u Evropské komise. Firma v prvním kole tendrů loni na jaře neuspěla, následného druhého kola se nezúčastnila.

ÚOHS loni zahájil s Lesy ČR kvůli tendrům správní řízení. Podle Peciny působí potíže nejen to, že v pravomoci úřadu není suplovat soudy, které jediné mohou rozhodovat o platnosti smluv. Ale již za jeho předchůdce Josefa Bednáře zkoumal ÚOHS tendry Lesů ČR a dospěl k závěru, že byly v pořádku. Podle něj nemusela firma postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Evropská komise však v polovině prosince rozhodla, že se tendry podle příslušného zákona zadávat musí. O případu budou v nejbližší době jednat zástupci ministerstev pro místní rozvoj, zemědělství a zahraničí, Lesů ČR a antimonopolního úřadu.

 

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů