Čtvrtek, 18. dubna 2024

Povodí Moravy ukončilo opravu hráze vodního díla Vranov

Povodí Moravy ukončilo opravu hráze vodního díla Vranov

Povodí Moravy ukončilo se starým rokem více než dvouleté opravy hráze vodního díla Vranov na řece Dyji. Tříetapové práce si vyžádaly téměř 47 milionů korun a týkaly se především poškozených betonových konstrukcí při povodni v srpnu roku 2002. Část rekonstrukce doprovázelo snížení hladiny vody při mimořádné manipulaci.

Rekonstrukce na Vranově, která skončila v závěru listopadu, byla nejrozsáhlejší od uvedení tohoto vodohospodářského díla do provozu v roce 1934. Na závodě Dyje dokončil státní podnik ke konci roku například i sanaci těsnícího jádra hráze Mostiště za 62 milionů korun. Povodí získalo na tyto práce bezúročnou půjčku a zbylou polovinu dotoval stát. V listopadu skončily také práce v Přibicích na Břeclavsku na odklonění koryta řeky Jihlavy, které rovněž narušila povodeň v roce 2002. Stavba stála 20 milionů Kč.

V listopadu ukončilo Povodí Moravy dále stavbu protipovodňové ochrany města Třebíče. Nábřežní zeď u řeky Jihlavy přišla na 28,2 milionu korun a město na ni přispělo 1,3 milionu Kč. Velká voda v roce 2002 poškodila i sedm jezů a břehy Moravské Dyje v Písečném na Znojemsku. Opravy si od srpna 2004 vyžádaly 21,6 milionu korun.

Na závodě Střední Morava se společnost orientovala především na protipovodňovou ochranu Napajedel na Zlínsku, jež by měla skončit letos v prosinci. Celkové náklady převýší 28 milionů korun a součástí stavby jsou zemní hráze i železobetonové zdi. Zeď proti povodni na řece Brumovce má od listopadu i Bylnice na Zlínsku.

Závod Horní Morava obstarával dosud největší rekonstrukci hráze vodního díla Bystřička na stejnojmenné řece. Důvodem pro stavební práce byly povodně z roku 1997, které přehradu výrazně zasáhly. V posledních dvou letech sem investovalo Povodí Moravy z vlastních zdrojů téměř 27 milionů korun a stát zhruba 100 milionů Kč. Na odstranění nánosů ze dna přehrady se podílel Státní fond životního prostředí 19,3 milionu Kč, povodí více než 13 milionů korun. Téměř 1,3 milionu korun pak přišlo na vyčištění koryta řeky Oskavy na Uničovsku před zřízením biokoridoru.

Jiří Macík
www.e-stav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů