Čtvrtek, 28. března 2024

Lyžaři i pěší turisté porušují zákaz vstupu do lesů

Lyžaři i pěší turisté porušují zákaz vstupu do lesů

Na celém území Českokrumlovska trvá od začátku ledna zákaz vstupu do lesů kvůli nebezpečí pádu stromů. Příkladem je lanovka na nejvyšší vrchol Blanského lesa Kleť. Její provozovatel, obec Holubov, ji předchozí víkend po zákazu zastavil, v soboti a v neděli k radosti turistů zase fungovala.
 
Na vrchol se dostaly stovky lyžařů, jezdilo se na sjezdovce i na běžeckých stopách v lese, kde má platit zákaz. Návštěvníci, lesníci i provozovatelé lanovky pokládají zákaz vydaný českokrumlovskou radnicí za nesmyslný. „Plošný zákaz vstupu do lesů je nerozumný. Zajistili jsme bezpečnost kolem lanovky, nic se nemůže stát,“ uvedl starosta Holubova Jaroslav Franěk, kterého mrzí ztráty na zisku.

Revírník státních lesů na Kleti Miroslav Němeček připomněl, že pod lanovkou při polomech spadl jediný strom a ještě byl nahnilý. „V polohách nad šest set metrů padal při kalamitě prašan, vršky stromů byly skoro holé. Lidem nehrozí nic ani na lesních cestách,“ uvedl lesník, který o víkendech pod lanovkou obstarává parkoviště a prodává ve stánku s občerstvením.

Turisté, kteří obsadili Kleť a hospodu nahoře, žádná rizika pádu stromů nevnímali. „Jsme tady rodiny s dětmi a o zákazu víme z rádia. Pochopitelně, kdybychom viděli nějaké nebezpečí, do takového místa nepůjdeme,“ uvedla Pavla Bouchalová z Českých Budějovic, která v sobotu přijela se známými na Kleť lyžovat a sáňkovat. Pěší turisté šlapali cestu pod lanovkou na Kleti a míjeli jediný padlý a už rozřezaný strom. Pohled z vrcholu podle nich za námahu stál. Běžkaři přitom o víkendu využívali přes zákaz na Českokrumlovsku i trasy na pravé straně Lipna.

Kleť přitom kromě lanovky fungovala jako lákadlo pro turisty i minulý víkend, kdy byl například kvůli kalamitě zavřený lyžařský areál na Lipně. Holandskou lyžařku tam zranila borovice a jeho pracovníci museli několik dnů vyřezávat pod sněhem nahnuté stromy.

Jakou váhu má tedy nařízení vydané Českým Krumlovem jako příslušným správním orgánem? Nikde u vstupu do lesů nejsou totiž ani písemná upozornění na zákaz. „Zákazem vstupu jsme chtěli hlavně varovat veřejnost. Chtěli jsme lidi upozornit, že do lesů vstupují na vlastní riziko. Platí stále do 3. února,“ uvedl starosta Krumlova František Mikeš.

Samotní správci lyžařských areálů a lesů přiznávají, že jsou místa, kde je zákaz oprávněný. „Nemůžeme lyžaře z lesů vyhánět, protože naše státní správa neuznala za vhodné vstup zakázat. Lidé by si měli uvědomit, že se na cestách mohou setkat s padlými stromy nebo s naší technikou,“ upozornil šéf správy státních lesů na Novohradsku Petr Žemlička.

Před podceňováním nebezpečí v lesích varuje přesto Horská služba. „Nebezpečí lámání vršků a větví zcela nepominulo. Doporučujeme používat strojově upravené tratě a značené turistické stezky v lesních úsecích jen se zvýšenou opatrností,“ uvedl náčelník Horské služby pro šumavskou oblast František Stupka.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů