Úterý, 16. dubna 2024

Ekologickou havárii na Labi způsobila technická závada

Ekologickou havárii na Labi způsobila technická závada
HRADEC KRÁLOVÉ - Únik jedovatého kyanidu, který minulý týden způsobil velký úhyn ryb v Labi pod Kolínem, zavinila technická závada na signalizačním plováku v detoxikační jámě odpadní vod společnosti Lučební závody Draslovka Kolín. Podle odborníků však množství kyanidu v Labi postupně klesá, informovali dnes novináře představitelé České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Povodí Labe (PLA) a zástupci společnosti Lučební závody Draslovka.

"Dle všech informací a našich šetření lze předpokládat, že po soutoku Labe s Vltavou dojde k významnému poklesu koncentrací," řekl novinářům vedoucí oddělení ochrany vod královéhradecké pobočky ČIŽP Petr Makovský. Podle něj by naředění mělo být tak velké, že by kyanid z vody měl být odbourán ještě na území Česka.

Rozbory vzorků vody z Labe minulý čtvrtek v Nymburku prokázaly až třicetinásobné překročení normy na výskyt toxických kyanidů, jejich výskyt v Labi postupně klesá. "Do Ústí nad Labem by čelo mělo dorazit ve středu po půlnoci, 19. ledna odpoledne by tam mělo být znečištění vody maximální," řekl Karel Dostál z akciové společnosti Povodí Labe.

Podle vodohospodářů byl v pondělí odpoledne nejvyšší obsah kyanidu v Kostelci nad Labem, kde rozbory ukázaly 77 mikrogramů na litr, v Lysé nad Labem to bylo 36 mikrogramů na litr a v Nymburku 11 mikrogramů na litr. Norma na výskyt toxického kyanidu je deset mikrogramů na litr. "Z uvedeného vyplývá, že v horní části postiženého úseku Labe se kvalita vody postupně vrací k normálu," řekl Dostál. Podle něj by pod soutokem s Vlavou měla hodnota kyanidu v Labi klesnout pod 30 mikrogramů na litr. "Tato hodnota by již neměla mít toxické důsledky na ryby," uvedl.

Odborníci tvrdí, že Vltava má nyní vyšší průtok než Labe, což pomůže naředění koncentrace kyanidů, navíc je také teplejší, což urychlí odbourávání toxické látky. Dnes dopoledne bylo čelo skvrny u Neratovic, celkem již havárie zasáhla 78 kilometrů řeky.

"Nejhorší situace ale byla na prvních 20 postižených kilometrech," uvedl Dostál. Údaje o tom, kolik ryb v zasažené oblasti uhynulo, zatím inspekce ani povodí nemají k dispozici, rybáři zatím sčítají škody. Zástupci Lučebních závodů Draslovka dnes řekli, že chtějí začít s rybáři vyjednávat o náhradě škod.

ČIŽP zahájí s firmou správní řízení za únik většího množství znečištěných odpadních vod, firmě hrozí pokuta deset milionů korun. Společnost Lučební závody Draslovka Kolín po havárii z 9. ledna zpřísnila kontrolu na detoxikačních jamách i při vypouštění odpadních vod a provedla další technická opatření. V druhé polovině roku 2006 by také měla do zkušebního provozu uvést novou čistírnu odpadních vod. Lučební závody Draslovka se zaměřují zejména na výrobu a další zpracování kyanovodíku. Vyrábí z něj kyanidy a další chemikálie. Na havárii se přišlo poté, co v řece začaly umírat ryby, především cejni a kapři. Mrtvé ryby se objevily například v Kolíně, Poděbradech či Nymburku.

Kyanid je velmi rychle účinná a potenciálně smrtelná chemická látka, dostupná ve více formách. Může být bezbarvým plynem jako kyanovodík nebo chlorkyan, nebo v krystalické formě jako kyanid sodný nebo draselný (cyankáli). Je užíván v průmyslu při výrobě textilu, papíru a plastů. Obsahují ho směsi k vyvolávání fotografií. Užívá se v metalurgii a k hubení hmyzu. Kyanid se používá také při těžbě zlata.

Ze všech zdrojů je přenosný do lidského organismu. Jeho účinek závisí na množství, na formě a na tom, jak se dostane do organismu a jak dlouho je jeho vlivu člověk vystaven. I ve velmi malém množství je jedovatý.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů