Sobota, 20. dubna 2024

Lepší voda ke koupání

Evropský parlament schválil novelu směrnice o jakosti vod ke koupání.
Lepší voda ke koupání
Kvalita přírodních koupališť - hlavně jezer, řek a mořského pobřeží - se tak bude posuzovat přísněji, neboť nová legislativa v souladu s novými vědeckými poznatky zavádí tvrdší kritéria.

Zlepšít se má i informovanost veřejnosti a její zapojení do sledování jakosti vod. Směrnice podle zpravodaje Julese MAATENA (ALDE, NL) rovněž zmenší riziko onemocnění a sníží byrokracii. 

Parlament ve třetím čtení schválil znění, na němž se v říjnu 2005 dohodli zástupci Parlamentu s států Unie. Na kompromisu se dohodovací výbor Parlamentu a Rady EU shodl už na prvním zasedání 12. října 2005. Nejspornějším bodem vyjednávání byl návrh Rady na zavedení tzv. "přijatelné jakosti". Nároky na tuto novou kategorii by byly nižší než u "výborné" či "dobré" jakosti. Europoslanci na návrh Rady nakonec přistoupili - ovšem za předpokladu, že  se požadavky na novou kategorii zvýší. Parlament a Rada našli kompromis i v otázce referenčních hodnot, které by měly být přísnější jak pro pobřežní, tak pro vnitrozemské vody. Původní návrh Rady počítal s hodnotami mírnějšími.

V kategorii "přijatelné jakosti" tak budou parametry měřeny na základě vyhodnocení 90. percentilu pro střevní enterokoky 330 ve vnitrozemských a 185 v pobřežních vodách. Hodnota pro bakterii escherichia coli zůstane stejná. Rizika onemocnění v souvislosti s koupáním - především nemoci zažívacího a dýchacího traktu - se tím podle zpravodaje sníží z 12  % na 7,5  %.

Poslanci rovněž prosadili, že Evropská komise musí Parlamentu předložit příslušnou zprávu už v roce 2008, a ne až 2018. Zpráva navíc musí zahrnovat analýzu virů. Na základě téže zprávy má Komise nejpozději do roku 2020 přezkoumat celou směrnici. V témže časovém horizontu by se kategorie "přijatelné jakosti" měla zrušit.

Členské státy se během jednání zavázaly, že veřejnosti budou průběžně poskytovat aktuální informace o stavu vod a příčinách jejich případného znečištění. Údaje o jakosti vod mají být umístěny v bezprostřední blízkosti koupališť a pravidelně zveřejňovány na internetu. Systém označování bude navíc jednotný v rámci celé Unie.

Převést do národní legislativy mají členské státy novou směrnici do 2 let poté, co vstoupí v platnost, tedy začátkem roku 2008.

Zdroj: Svět spotřebitelů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů