Čtvrtek, 28. března 2024

Ve francouzkých vodách se potopil tanker

Ve francouzkých vodách se potopil tanker

Tanker převážející 10 tisíc tun kyseliny fosforečné, který se v úterý střetl u kanálu La Manche s jinou lodí, se potopil. Škody nejsou hlášeny.

Chemický tanker, který byl zničen po úterním střetu s jinou nákladní lodí ve vodách Francie a Británie, se dnes potopil. Při havárii nedošlo k žádnému úniku jedovatých látek. Uvedla to pobřežní hlídka Velké Británie.

Tanker Ece, který převážel 10 tisíc tun kyseliny fosforečné, se potopil a dopadl na dno v hloubce 70 metrů, když se ho vlečné lodě snažily dostat do ústí řeky Seiny u Cherbourgu.

Dvaadvacet členů posádky tankeru bylo po úterní nehodě vrtulníky a na záchranných člunech evakuováno na blízký ostrov Guernsey, kde jim lékaři ošetřili lehčí zranění. Posádka nákladní lodi General Grot-Rowecku, která srážku přežila bez vážných problémů, evakuována být nemusela.

Zástupce ředitele střediska pro výzkum znečišťování vod (Cedre) Christophe Rouseau ujistil, že chemikálie v tankeru je zcela rozpustná a že kyselost mořské vody v zamořené oblasti se zvýší jen krátce. "Jakékoli znečištění bude mít pouze lokální následky." Zda přece jen náklad tankeru neznečišťuje mořskou hladinu, kontrolují na místě dvě vojenské lodě a jedno letadlo. Preventivně byl dočasně zakázán rybolov 1,8 kilometru kolem vraku. O tom, jak se s vrakem naloží dál, rozhodnou britské a francouzské záchranné týmy, které se sejdou v blízké době.

Tanker Ece se plavil pod vlajkou Marshallových ostrovů do belgického Gentu. Vyroben byl v roce 1998 a měří 126 metrů. Loď General Grot-Rowecki, postavená v roce 1985 a měřící na délku 198 metrů, plula pod maltskou vlajkou do Polska.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů