Středa, 24. dubna 2024

Liberecký kraj bude podporovat projekty nakládání s odpady

Liberecký kraj bude podporovat projekty nakládání s odpady
LIBEREC - Liberecký kraj chce podporovat projekty z oblasti odpadového hospodářství, zřizuje proto nový grantový program. Pro letošní rok je v něm na rozvoj infrastruktury pro nakládání s odpady, intenzifikaci třídění a projekty sanace starých ekologických zátěží k dispozici půl milionu korun, sdělil náměstek hejtmana pro ekologii Radim Zika.

Už v minulém roce podle Ziky kraj podpořil čtyři projekty z oblasti odpadů. "Přímo z rozpočtu resortu jsme rozdělili čtyři miliony korun dvěma firmám a dvěma obcím," řekl Zika. V kraji tak díky této podpoře vznikne linka na ekologickou likvidaci autovraků a také sběrná síť na odpadové ploché sklo a autoskla. V letošním roce podle Ziky už resort tolik peněz k dispozici nemá, rozhodl se ale založit nový grantový program, který do rozdělování podpory vnese pravidelnost a systém.

Oblast nakládání s odpady patří k prioritám Libereckého kraje, na její rozvoj se snaží získat i prostředky z evropských fondů. Díky této podpoře vznikne mimo jiné ještě letos v kraji 11 dvorů na sběr nebezpečného odpadu, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek a autobaterií. Investici za 3,35 milionu korun hradí z 85 procent Evropská unie, zbytek zaplatí kraj.

"Snažíme se také zlepšit podmínky pro sběr tříděného odpadu, na tom spolupracujeme se společností EKO-KOM," řekl Zika. Jen v loňském roce tak bylo v kraji rozmístěno dalších 300 kontejnerů na tříděný odpad a v současné době jich je kolem 4800. Díky tomu se do třídění odpadu zapojuje stále více lidí.

V oblasti životního prostředí podporoval v minulých letech kraj hlavně ekologickou výchovu, projekty ochrany přírody a krajiny a péči o zvířata v nouzi. Letos k těmto grantovým programům přibude vedle programu podpory nakládání s odpady také podpora využití biomasy. Na celkem sedm programů z oblasti životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova rozdělí letos kraj 12 milionů korun, polovina je určena na obnovu venkova.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů