Pátek, 29. března 2024

Zelená, modrá, žlutá a bílá barva provázejí třídění odpadu

Zelená, modrá, žlutá a bílá barva provázejí třídění odpadu
Ústecký kraj zahájil na sklonku roku 2005 informační kampaň, která vyzývá k třídění odpadů do plastových nádob v zelených, modrých, žlutých a bílých barvách. Pro domácnosti připravil 250 tisíc informačních čtyřstránkových letáků s titulkem Novoroční předsevzetí, do nichž je vložen plastikový sáček. Obsah letáčku nabízí nejen jednoduché návody k tomu, jak s tříděním odpadů začít, ale při zaslání správné odpovědi v tipovací soutěži získává každý možnost uspět v soutěži o ceny, v níž je hlavní výhrou trekkingové kolo.

Informační kampaň i soutěž připravila ve spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého kraje autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s., a záštitu nad celou akcí převzal člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber: "Domácí odpad není určen na skládky, je nutné na něj pohlížet jako na surovinu určenou k dalšímu zpracování. Těší mě, že obce v našem kraji jsou na tom s tříděním ve srovnání s jinými regiony velice dobře. Přesto ale cítíme potřebu intenzívněji propagovat myšlenku třídění odpadů - je to veřejné téma, o němž se zatím v našem regionu příliš nemluví."

Součástí informační kampaně pro letošní rok bude několik akcí zacílených na propagaci třídění domovního odpadu. "Pro mnohé už není problém separovat doma sklo, plasty nebo papír. Naprosto jiná situace nastává ve chvíli, kdy se potřebujeme zbavit různých typů baterií do domácích spotřebičů. Věřím, že se ve veřejné diskusi objeví několik dobrých nápadů, jak se účinně vracet k recyklaci," nastínil Antonín Terber jeden z konkrétních cílů probíhající informační kampaně.

Ústecký kraj: Třídění odpadu v číslech

Do třídění komunálního odpadu je již intenzívně zapojeno 320 měst a obcí - díky projektu, se do třídění odpadů zapojilo 31 obcí.

V současné době obyvatelé kraje vytřídí 14,99 kg odpadů na osobu/rok (bez kovů) oproti 12,04 kg na osobu/rok v roce 2004.

V roce 2005 bylo celkem instalováno 785 nádob do 108 obcí v kraji, přičemž u 5 obcí se podařilo rozšířit sběr tříděného odpadu na všechny tři komodity, u 3 obcí se zavedl nádobový systém tříděného sběru, 10 obcí zkušebně zavedlo sběr bílého skla a celkem 31 obcí doposud vůbec odpady netřídilo a díky výpůjčce nádob začal systém třídění odpadů fungovat.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů