Úterý, 23. dubna 2024

Kraj Vysočina poslal další peníze obcím, jež loni zaplavila voda

Kraj Vysočina poslal další peníze obcím, jež loni zaplavila voda

JIHLAVA -- Zastupitelé kraje Vysočina dnes poslali 880 000 korun dalším dvěma obcím z Pelhřimovska, které loni postihly záplavy. Dostane je Želiv a Červená Řečice. Zastupitelé však na doporučení rady zamítli zvýšit finanční pomoc obci Onšov. Už loni kraj poskytl devíti obcím na likvidaci škod po záplavách 1,2 milionu korun. V roce 2004 pomohl celkem šesti obcím částkou 4,75 milionu. V malých obcích radnice nemají peníze na protipovodňová opatření, záplavy se proto letos mohou znovu kdekoliv opakovat, řekli starostové ČTK.

Místní část Želiva -- Brtnou zdevastoval přívalový déšť loni v září. Náklady na jejich odstranění znalec odhadl na téměř čtyři miliony korun, což je 40 procent ročního rozpočtu obce. Větší část škod byla odstraněna. Radnice musela na práce za 1,685 milionu korun použít peníze určené na výstavbu vodovodu v Brtné, kde je pouze užitková voda. Krajští zastupitelé pro Želiv dnes dle pravidel odhlasovali polovinu nákladů, poslali mu 843 000 korun.

Podle starosty Karla Chmela tak bude moci letos začít stavba plánovaného vodovodu. Záplavy ale mohou způsobit škody v kterékoliv místní části zasazené v hlubokých a strmých údolích. Podle odborníků nepomohou ani poldry, snad jen uvolnění rychlého odtoku vody do Trnávky.

Červená Řečice dostala 37 000 korun na nejnutnější opravy silnice do místních částí Popelištná a Zmišovice, kterou přívalový déšť zdevastoval rovněž loni v září.

Zklamaný je starosta Onšova Vlastimil Borek. Nebude mít za co vyspravit asi dva kilometry obecní komunikace k Novému Dvoru a škole, kterou spolu s rybníky zničila bouře s krupobitím loni v září. Obec už dostala 92 000 korun, ale náklady se postupným vyčíslováním zvýšily. Rozpočet vesnice o 240 obyvatelích činí 1,5 milionu korun, radnice ze svého nejdříve odbahnila požární nádrž.

Zastupitelé dnes ještě schválili dotace na zpracování studií a projektů na protipovodňová opatření pro obec Rovečné na Žďársku, Havlíčkův Brod a Maleč za celkem 517 00 korun. Kraj přitom obcím na tyto práce nabídl dva miliony korun. Dva žadatelé nesplnili kritéria, nebyli schopni dodat povodňový plán. Radní Ivo Rohovský dnes navrhl termín dotačního titulu znovu vyhlásit, respektive prodloužit. Třeba starosta Želiva o možnosti vůbec nevěděl. Řada se jich obává, že by radnice neměla peníze na realizaci. Zpracovaný projekt je ale základem k získání dotace.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů