Čtvrtek, 28. března 2024

Veřejné projednání projektů zaregistrovaných v rámci programu LEADER

Veřejné projednání projektů zaregistrovaných v rámci programu LEADER

Dne 24. února od 14.00 proběhne v Lázeňském domě Jirásek v Konstantinových Lázních veřejné projednání a prezentace projektů, které byly zaregistrovány v rámci druhé výzvy programu LEADER vyhlášeného ministerstvem zemědělství a financovaného z prostředků Evropské unie.

Český Západ – Místní partnerství je jednou z deseti tzv. místních akčních skupin, jež byly v České republice vybrány k podpoře v rámci tohoto programu. Díky tomu bylo možné vybrat projekty žadatelů působících v prostoru mikroregionu Konstantinolázeňsko, Stříbrského regionu a města Planá, které se týkaly rozvoje regionu. Žádosti se přijímaly v celkem třech oblastech (fichích), zaměřených na vytváření nejrůznějších turistických produktů (propagační materiály, naučné stezky, workshopy), obnovu kulturních, historických a přírodních památek regionu, péči o veřejná prostranství a krajinu a nové formy nakládání s odpady a na vytváření integrovaných produktů cestovního ruchu (napojení turistických cílů na služby jako ubytování a stravování), pořádání slavností a workshopů, rozvoj služeb a řemesel v regionu.

V prvním kole bylo vybráno sedm z jedenácti předložených projektů, které obdržely podporu ve výši téměř šesti milionů korun. Realizace těchto projektů v současné době probíhá a některé z nich již byly dokončeny. Vybrané projekty se představily na jednání v Kladrubech 31. října loňského roku.

Ve druhém kole bylo zaregistrováno celkem 14 projektů. Tyto projekty budou představeny jejich předkladateli na jednání v Lázeňském domě Jirásek. Představení proběhne jako součást výběru projektů a umožní výběrové komisi lépe porozumět jednotlivým projektům. Prostředky potřebné  k  realizaci všech projektů totiž přesahují finance, které místní akční skupina může rozdělit, o 1,5 milionu korun. S ohledem na nedostatek finančních prostředků bude nutné vybrat mezi zaregistrovanými projekty ty, které budou skutečně podpořeny. 

Program setkání tvoří přílohu této zprávy.

Více informací o tomto projednání i o činnosti místního partnerství je možné získat od předsedkyně občanského sdružení Český Západ – Místní partnerství paní Miroslavy Válové, tel: 374 692 021, e-mail: olbramov@mikroregion-kl.cz, nebo od jednatele Jana Martínka z Centra pro komunitní práci, tel: 377 329 558, e-mail: jan.martinek@cpkp.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů