Čtvrtek, 28. března 2024

Déšť střídá sněhovou kalamitu - voda zaplavuje silnice, sklepy a garáže

Déšť střídá sněhovou kalamitu - voda zaplavuje silnice, sklepy a garáže
Zatímco třeba na Olomoucku silničáři celou noc odklízeli nový sníh, kterého místy napadlo až 20 centimetrů, do Čech už přišla obleva. Oteplení spojené s vydatnými dešťovými srážkami přidělává starosti například lidem na Plzeňsku. Voda z polí už na několika místech zaplavila sklepy domů. Půda zůstává zmrzlá, a voda se proto nestačí vsakovat do země.

Hladiny řek se zatím příliš nezvedají. Plzeňští hasiči postavili hráze z pytlů kolem budovy dětského domova Domino, v Čižicích a v Koterově. Podle Jiřího Filípka z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje vyjeli také do Plas.

"V současné době provádějí hasičské jednotky čerpací práce v Plasích u restaurace U Suků, kde je povrchová voda na přilehlém pozemku a prosakuje do sklepa jmenované nemovitosti," řekl mluvčí dopoledne Českému rozhlasu.

V Hostouni na Domažlicku museli záchranáři čerpat vodu ze sklepů. Tát začíná i led na řekách. V Sušici, kde mívají s problémy s uvolněnými krami, je v této chvíli situace klidná. Podle starostky Jiřiny Rippelové jsou ale v pohotovosti.

Vodu ze sklepů, garáží i silnic čerpají kvůli vydatnému dešti už od rána také pražští hasiči. Zasahovali ve Kbelích, v Ďáblicích, Klánovicích, Třeboradicích a především ve Vinoři. Řekl nám to mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

"Hasiči odčerpávají vodu na osmi místech, byli nasazeni i dobrovolní hasiči z okrajových částí Prahy. Ve většině případů se jedná o vodu, která stéká z polí a zaplavuje sklepy rodinných domů a komunikace. Nejvážnější situace je v současné době ve Vinoři, kde se utvořila vodní laguna o hloubce půl metru."

Jednotlivé podniky Povodí snižují hladiny vody ve svých nádržích, a uvolňují tak jejich objemy pro vodu z tajícího sněhu. Záplavy ale podle hydrometeorologů zatím nehrozí. Nevylučují ale lokální povodně způsobené ledovými bariérami ledu v řekách.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů