Čtvrtek, 28. března 2024

Nové knihy - Etologie - o biologii chování zvířat

Kniha prof. Veselovského vyšla v polovině roku 2005.
Nové knihy - Etologie - o biologii chování zvířat

Na slavnostním zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity dne 16. února předal rektor JU prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc., dvěma oceněným autorům, akademickým pracovníkům Jihočeské univerzity Cenu rektora za prestižní vědeckou publikaci – prof. RNDr. Zdeňku Veselovskému, CSc., za knihu Etologie a PhDr. Zdeňku Vybíralovi, Ph.D., za knihu Politická komunikace aristokratické společnosti v českých zemích na počátku novověku.

Základní poslání Ceny rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích za prestižní vědeckou publikaci vychází ze snahy o veřejné oceňování vynikajících výsledků vědecké, výzkumné a další tvůrčí činnosti akademických a vědeckých pracovníků JU, které jsou srovnatelné s mezinárodním standardem jednotlivých vědních oborů pěstovaných na JU. Ocenění se uděluje vynikajícím vědeckým publikacím, které zvyšují vědeckou prestiž JU v domácích a zvláště zahraničních vědeckých kruzích.

Kniha prof. Veselovského „Etologie“ o biologii chování zvířat vyšla v polovině roku 2005. Prof. RNDr. Zdeněk Veselovský, DrSc., nar. 1928 v Jaroměři, významný mezinárodně uznávaný přírodovědec, pedagog, popularizátor zoologie, autor více než stovky původních vědeckých prací, autor 35 knih a několika učebnic. V letech 1959-88 pracoval jako ředitel pražské zoologické zahrady. Na Jihočeské univerzitě – Biologické fakultě působí od roku 1993 jako profesor zoologie. Právě vyšla jeho zatím poslední, velmi rozsáhlá kniha Etologie o biologii chování zvířat..

 Prof. Dr. Hynek Burda: Jedinečná Etologie
(část recenze pro Vesmír)
Ještě předtím, než "Etologie" Zdeňka Veselovského vyšla, ba ještě předtím než jsem dostal rukopis k recenzi; tedy již před pár lety, když mně autor o svém zámyslu knihu napsat vyprávěl, bylo mi jasné, že to bude kniha jedinečná. A to hned ze tří důvodů respektive v trojím slova smyslu: 1) specifická a osobitá, 2) vynikající, 3) jediná a ojedinělá.
Profesora Veselovského a jeho knihy není třeba čtenářům Vesmíru představovat. Zoologům již vůbec ne. Mnoho z nás, českých (a jistě i slovenských) zoologů, příslušníků několika generací se již v dětském či mladistvém věku rozhodlo věnovat se zoologii právě pod vlivem (ano byla to pro nás takřka droga) knížek a další popularizační činnosti Veselovského. A když jsme se ve studentském věku začali zajímat o chování zvířat, bylo to zase díky Veselovskému, který ukázal, že jde o významnou vědeckou oblast, v níž se lze i akademicky profilovat. Veselovského knížky o chování zvířat byly pro nás zároveň jedinými učebními texty. A pokud někteří mladší kolegové se s mým názorem na vtištění (imprinting, Prägung) zájmu o zvířata a jejich chování Zdeňkem Veselovským ve svém osobním případě neztotožňují, pak ale nechť si uvědomí, že třeba jejich rodiče, učitelé, gymnasiální a vysokoškolští profesoři, kterým vděčí (pokud tedy vděčí) za to, že se rozhodli pro studium zoologie neřkuli chování zvířat – ať již v proto, že je tito k tomuto zájmu vedli či proto, že jim jej nezprotivili – byli sami v jistém slova smyslu odchovanci Veselovského.
Zhruba 40 let poté, co nás Veselovský seznamoval s chováním zvířat ve knize "Praobyčejná zvířata" (1964), 30 let po knize "Vždyť jsou to jen zvířata" (1974), 13 let po knize "Chováme se jako zvířata" (1992) nyní vychází "Etologie". Tak jako každá další v sérii jmenovaných knih stavěla sice na knize předchozí, ale nebyla jejím pouhým opakováním, tak i ta nejnovější v řadě je knihou novou, originální. Již jsme si zvykli na obsahovou kvalitu, informativnost, čtivost a ilustrativní výpravnost Veselovského knih a Etologie rozhodně nevybočuje z řady a nezklame naše očekávání. Osobité kresby Jana Dungela, který ilustroval již předchozí autorovy knihy "Chováme se jako zvířata" a "Obecná ornitologie", dodávají knize chrakteristický a nezaměnitelný ráz. Bohatý a pečlivý výběr fotografií neilustruje jen zvířata, ale dokumentuje přímo jejich chování.
Byť kniha vychází a mnohé přebírá z knihy "Chováme se jako zvířata" a je neméně čtivá a i zasvěcenému laikovi srozumitelná, je obsahově náročnější a, byť ne koncipovaná coby učebnice, je i jako učebnice doporučeníhodná.
Myslím, že věda o chování zvířat by si zasloužila být taky vědecky pojmenována a proto vítám úvodní definici Zdeňka Veselovského: „Etologie neboli biologie chování živočichů je poměrně mladý obor biologických věd. Jejím posláním je studium zvířecího chování pomocí biologických metod“. Veselovský, byť zůstává věren lorenzovské tradici resp. definici se ale v této knize začíná od svého velkého vzoru a učitele emancipovat a pojem etologie rozšiřuje. Je velkou škodou, že je ve světě osamocen – klasičtí etologové zůstali etology a sociobiologií opovrhují, přitom se však k etologii nedovedli programově - to je titulem učebnice – přihlásit. Sociobiologové zatracují resp. zapomínají na klasickou etologii, kterou ovšem potřebují coby zdroj empirických důkazů pro své teorie, přitom se ale združují v etologickych společnostech a přednášejí na etologických kongresech. Je na čase najít společného jmenovatele resp. společné jméno.
Tak jako ty minulé, ani tato nejnovější Veselovského kniha by neměla chybět v knihovně každého česko-slovenského zoologa a milovníka zvířat a přírody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů