Čtvrtek, 28. března 2024

Plány nového rektora Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity

Plány nového rektora Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity

Nový rektor Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity (MZLU) Jaroslav Hlušek chce zvýšit počet studentů, kteří budou vyjíždět na studijní pobyt do zahraniční. V současnosti získávají vědomosti v zahraničí necelá dvě procenta studentů univerzity, do roku 2010 by jich mělo být deset procent, říkl Hlušek. Funkce se dnes ujal při slavnostní inauguraci, a vystřídal tak dosavadního rektora Stanislava Procházku.

Současně se zvýšením počtu studentů studujících v zahraničí chce nové vedení v rámci snahy o rozšíření kontaktů školy na mezinárodní úrovni rozšířit i nabídku studijních programů v angličtině. Splnění takového cíle je podmíněno dostatečnou jazykovou vybaveností vyučujících. "Při přijímání nových lidí se zaměřujeme na mladou generaci, která s jazyky nemá problém," upřesnil Hlušek.

Nabídku studijních programů však univerzita hodlá rozšířit nejen pro zahraniční studenty. V poslední době se rozvíjí nové obory například pro úpravu hřišť nebo zeleně na sídlištích. Na změnu poptávky na trhu práce musí univerzita reagovat, míní Hlušek. Škola proto připravuje obory, jako je trávníkářství nebo arboristika a biologie dřevin. Nové studijní možnosti by měly nabídnout také větší propojení jednotlivých fakult.

Přestože univerzita počítá s rozšířením nabídky studijních programů, s navýšením kapacit zájemci příliš počítat nemohou. V současnosti studuje na MZLU v 25 bakalářských a 31 navazujících magisterských programech zhruba 7300 studentů. V roce 2010 by se jejich počet mohl zvýšit maximálně na 8000, doplnil rektor.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů