Středa, 24. dubna 2024

Do kontejnerů se dostává i nebezpečný odpad, město toho má dost

Do kontejnerů se dostává i nebezpečný odpad, město toho má dost

Ve Štětí by měla hlídat kontejnery města na komunální odpad bezpečnostní kamera.

Štětí - Štětské radnici dělají vrásky obyvatelé, kteří do kontejnerů instalovaných u soukromé sběrny vhazují často i odpad, který zákon kvalifikuje jako nebezpečný. Město si na ně chce posvítit.

I když se místo snaží mít pod dohledem městská policie, nezřídka se stává, že v kontejneru skončí například pneumatiky. V rámci rozšiřování kamerového systému ve Štětí by proto další kamera měla monitorovat právě pohyb u kontejnerů.

Na konci února záměr schválila městská rada a na svém březnovém zasedání by ho mělo, včetně nákupu kamery, posvětit zastupitelstvo, jak potvrdil místostarosta Štětí Antonín Šimral. Záběry webové kamery se budou přenášet po internetu do počítače v centrále městské policie. Strážníci tak budou mít pohyb kolem kontejnerů pod kontrolou.

"Měli jsme domluveno s jedním z obyvatel, který bydlí poblíž sběrny, že nám bude hlásit, pokud sem bude někdo dávat odpad, jež sem nepatří. On ani strážníci však nebyli schopni přistihnout všechny hříšníky," řekl Šimral. Místostarosta tvrdí, že atak na kontejnery, které údajně využívají i podnikatelé, aby ušetřili za likvidaci odpadu, přesáhl únosnou mez. "Vyvážejí se dvakrát denně, to znamená tak padesát svozů za měsíc, za což samozřejmě musí město platit," poukazuje na neúnosnou situaci štětský místostarosta.

Navíc nebezpečný odpad je odtud potřeba převážet do sběrného dvora. "Od soustředění kontejnerů na jednom místě však nechce upustit, nechceme je mít roztahané po městě. Fungují více než pět let a během té doby černých skládek ubylo, takže se vyplácejí," poznamenal Antonín Šimral.

Bezpečnostní kamerový systém ve Štětí nyní zahrnuje čtyři kamery ve středu města, první z nich byla instalována v roce 2004.

Pro strážníky byl již zakoupen i druhý okruh pro další čtyři kamery, takže v budoucnu by měl stoupnout počet bodů pro monitoring až na osm. Pořízení prvního okruhu včetně vybudování podmínek pro instalaci kamer stálo přibližně 300 tisíc a každá kamera 60 tisíc korun.

"Ceny však jsou dolů, nový okruh již přišel levněji, na 250 tisíc a cena jedné kamery je nižší, 40 tisíc korun," informoval před časem ředitel Městské policie ve Štětí Jiří Hykl.

IVO CHRÁSTECKÝ

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů