Středa, 24. dubna 2024

Vláda rozhodla o snížení hluku v okolí letišť o pět decibelů

Vláda rozhodla o snížení hluku v okolí letišť o pět decibelů
Praha - Vláda rozhodla o snížení hluku v okolí letišť. V budoucnu by měl klesnout o pět decibelů na 60 decibelů ve dne a 50 v noci. Změna je zakotvena v nařízení o ochraně před nepříznivými účinky hluku. Nařízení, ke kterému musel stát přistoupit kvůli přiblížení legislativy evropské směrnici, měl kabinet na stole už několikrát. Vzhledem k dopadům navrhovaných protihlukových opatření vznikla speciální analýza, ministerstvo průmyslu navrhovalo platnost normy oddálit, aby se na ni mohly firmy lépe připravit.

Konečné rozhodnutí o míře zklidnění v okolí civilních letišť je podle ministra zdravotnictví Davida Ratha kompromisem. "Snížení o pět decibelů by mělo být příznivé pro obyvatele okolí letišť," řekl po zasedání vlády novinářům.

Norma vychází z evropské směrnice, která chce mimo jiné snížit mezní hranici hluku na pracovišti. Měnit by se ale neměly přípustné hodnoty pro práci v hlučném prostředí, které jsou v Česku přísnější než evropská směrnice. Vedle hluku se návrh věnuje i vibracím, které poškozují ruce pracovníků v řadě odvětví. Také v této oblasti je Česko tvrdší než evropské směrnice. Limity uvedené ve směrnici považuje ministerstvo za neuspokojivé.

Nařízení rovněž stanoví, za jakých okolností musí zaměstnavatel poskytnout svým zaměstnancům prostředky k ochraně sluchu a jak musí zajistit, aby tyto prostředky zaměstnanci používali.

Evropská komise si v polovině minulého roku stěžovala na nepřijetí směrnice o snižování hluku ve venkovním prostředí. Upozorňovala, že pokud Praha do dvou měsíců uspokojivě neodpoví, bude pohnána k evropskému soudnímu dvoru. Vláda tehdy už za sebou měla neúspěch s novým zákonem o hluku, jehož první verzi vetoval prezident Václav Klaus. Mimo jiné se mu nelíbilo, že k předpisu byl přidán návrh zákazu privatizace nemocnic. Poslanci nedokázali prezidentovo veto přehlasovat.

Směrnice vyzývala ke zmapování zdrojů hluku na celém území republiky a vytvoření dlouhodobých akčních plánů. Přenést tato nařízení do české legislativy má novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Sněmovna ji schválila v rámci zákona o integrované prevenci. Ještě o ní musí hlasovat Senát.

Ministerstvo dopravy má už nyní k dispozici hlukové mapy silnic první třídy, pravidelně je sledován hluk také ve třech desítkách největších českých a moravských měst. Podle odborníků se hlučnost českých měst za posledních 12 let nepodařilo snížit.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů