Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické sklo ovlivní výrobu LCD panelů

Ekologické sklo ovlivní výrobu LCD panelů

Společnost Corning vyvinula skelný substrát, který je podle ní mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí než dosavadní výrobky. Novinka, která v sobě neobsahuje žádné kovy, může být využita pro výrobu LCD (Liquid Crystal Display) panelů. Materiál označený jako Eagle XG tak pomůže firmám vyrábějícím uvedené obrazovky nejen splnit zvyšující se požadavky regulačních orgánů na ekologickou nezávadnost výrobků, ale také jim dovolí vyřazené produkty dále recyklovat.
Koncovým uživatelům ale inovace v podstatě nic nepřináší – ani současné sklo používané v LCD monitorech je nijak neohrožovalo. Problémy naopak vznikají během dosavadního způsobu výroby LCD - do skla se totiž přidávají škodlivé příměsi zejména kvůli eliminaci vytváření bublinek, které mohu vést k tomu, že je panel vyřazen.
Na vývoji nových materiálů má zájem mnoho firem z oblasti high-tech. Od letošního července totiž v Evropě vstupují v platnost podmínky RoHS (Restriction of the use of Certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment Regulations), jež zakazují prodej zařízení, které obsahují určitou hladinu těžkých kovů, jako je kadmium, rtuť, olovo, šestimocný chrom a podobně. Podle vedení firmy Corning její skelný substrát kromě výše uvedených prvků neobsahuje ani antimon, arzen, baryum, chlor či fluor.

http://www.computerworld.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů