Pátek, 29. března 2024

Japonsko muselo zavřít nový jaderný reaktor

Japonsko muselo zavřít nový jaderný reaktor
Japonský soud přikázal v pátek 24. března zavřít druhý blok jaderné elektrárny Šika, protože se obyvatelé v okolí obávali o svoji bezpečnost. Ve své žalobě argumentovali rizikem úniku radioaktivity v případě velkého zemětřesení. Přinášíme informace nejen o této kauze, ale i o dalších bezpečnostních problémech jaderné energetiky v Japonsku.

Reaktor Šika-2 v prefektuře Išikava, ležící severozápadně od Tókja, spustila elektrárenská společnost Hokuriku Electric Power teprve 16. března. Soudní spory o tuto elektrárnu se táhnou již dlouho.

První žalobu podalo sdružení občanů žijích poblíž elektrárny Šika již před šesti a půl lety, když stavba reaktoru Šika-2 začala. Odpůrci tvrdí, že elektrárna stojí velmi blízko tektonického zlomu, kde i podle vládních expertíz hrozí zemětřesení o síle 7,6 Richterovy stupnice. Druhý blok elektrárny je přitom údajně postaven podle vládních předpisů, které jsou staré již více než dvacet let a od té doby zastaraly.

Soudce okresního soudu ve městě Kanazava minulý pátek hromadnou žalobu 135 obyvatel uznal. Elektrárenská společnost se ale proti rozsudku odvolala.

Obavy z jaderné havárie pramení v neposlední řadě i z ničivého zemětřesení v Kóbe, ke kterému došlo v roce 1995. Ačkoliv jsou japonské jaderné elektrárny stavěny tak, aby odolaly i značným otřesům půdy, žádná z nich by v Kóbe neobstála. Zatímco maximální přípustné zrychlení se u jednotlivých reaktorů pohybuje podle stáří od 150 do 670 Gal, přičemž průměr je 300 Gal (Gal je zkratka jednotky zrychlení Galileo, 1 Gal = 1 cm/s2), u zemětřesení Handžin v Kóbe bylo naměřeno zrychlení až 833 Gal.

Ostrovní říše vycházejícího slunce je na jaderné energetice značně závislá, 56 tamních reaktorů o celkovém výkonu 48 700 MW pokrývá 30 % tamní spotřeby elektřiny. Japonská veřejnost ambiciózní plány vlády na rozvoj jaderné energetiky dlouhou dobu respektovala. Vedle strategických důvodů, mezi které patří nedostatek domácích energetických zdrojů, k tomu Japonce vedla tradiční silná loajalita vůči autoritě státu a nadřízených.

Nejméně od poloviny 90. let ale i zde pod vlivem řady skandálů a nehod sílí pochyby o vhodnosti jaderné energetiky. V regionech, kde se doposud lidé za velmi tučné kompenzace s elektrárnami smiřovali, začínají sílit hlasy odmítající další elektrárny.

Přehled závažných nehod jaderných zařízení v Japonsku v posledních letech:

- 22. 3. 2006: požár úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Ohi

- 19. 8. 2004: v elektrárně Mihama se roztrhlo potrubí o průměru 56 centimentrů, unikla horká pára a zabila pět pracovníků elektrárny

- rok 2004: elektrárenská společnost TEPCO musela odstavit 17 reaktorů po skandálu, kdy vyšlo najevo, že falšovala dokumentaci o prováděných kontrolách bezpečnosti

- 7. 11. 2001: prasklo vysokotlaké potrubí v elektrárně Hamaoka, pravděpodobně v důsledku exploze nahromaděného vodíku

- 30. 9. 1999: došlo k mimořádně závažné nehodě v továrně na obohacování uranu v Tokajmura, kde chybou pracovníků nastala nekontrolovaná jaderná reakce a trvalo tři dny, než se jaderné štěpení podařilo zastavit. Tehdy muselo být evakuováno obyvatelstvo z okolí, tři pracovníci továrny obdrželi dávky srovnatelné s ozářením v epicentru výbuchu jaderné bomby v Hirošimě a zemřeli na nemoc z ozáření. Mezinárodní agentura pro atomovou energii označila havárii za nejtěžší od katastrofy v Černobylu.

- 12. 7. 1999: v elektrárně Curuga unikla z trhliny v údajně nerezovém potrubí chladícího okruhu reaktoru radioaktivní voda

- 11. 3. 1997: došlo k explozi v továrně na výrobu jaderného paliva Tokajmura

- 9. 2. 1991: z prasklého chladícího systému reaktoru v elektrárně Mihama unikla radioaktivní voda a pára

Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů