Úterý, 23. dubna 2024

Český svaz ochránců přírody se zastal opeřenců

Český svaz ochránců přírody se zastal opeřenců

České Budějovice - Nařízená opatření pominou, až uplyne doba, kterou určili veterináři. Rozhodovat bude datum nálezu.

"Hlavním cílem opatření je, aby nákaza nevnikla do chovů," vysvětlil včera ředitel krajské veterinární správy František Kouba, současné snahy veterinářů. Podle něj se volně žijícího ptactva netýkají opatření z praktických důvodů.

Řada odborníků také upozorňuje na to, že přenos viru na člověka je za normálních hygienických podmínek prakticky nemožný.

"Tedy pokud někdo nepraktikuje obyčeje některé z asijských zemí. Nepije syrovou ptačí krev, nechodí spát se slepicemi do jedné místnosti, nevysává hleny z nosních otvorů živým kohoutům při kohoutích zápasech," uvádí se v prohlášení Českého svazu ochránců přírody.

Karanténa ve vymezených oblastech platí 30 dnů ve vnějším okruhu a 21 dnů ve vnitřním okruhu od místa nálezu. "Další nálezy ale tuto dobu prodlužují," konstatoval Kouba a zároveň připojil, že daleko nebezpečnější než ptačí chřipka, je pro obyvatele České republiky i jiných vyspělých zemí, například kouř z cigaret, a to i pro pasivní kuřáky.

"U holubů, pokud se týká odborných pramenů, které mám k dispozici, je průkaz choroby minimální či žádný," zdůraznil šéf jihočeských veterinářů další z důvodů, proč třeba nejsou přijata žádná opatření proti volně žijícím holubům ve městech.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů